top of page

Pad Thai sallad mitt i de Värmländska skogarna

Updated: Aug 31, 2020


 

Jag är nyss hemkommen från Ängsbacka, en kursgård som ligger i djupaste Värmländska skogen. Ett fantastiskt ställe som jag återvänder till flera gånger om året under 15 års tid. Jag har haft lyckan att få kombinera 3 av de bästa sakerna jag älskar. Jag har skapat läcker rawfood för plåtning till en kokbok som kommer ut nästa år där jag är en av kockarna som delar sina recept. Jag har vandrat i skogen timme in och timme ut, plockat blåbär, kantareller, vildhallon och massa örter till mitt husapotek och suttit på mossbeklädda stubbar och mediterat. Sist men inte minst har jag hälsat på min livskamrat och käresta, vi har njutit av härliga möten, djupa samtal, massa närhet och picknick vid Molkomsjön.

 

Du som har följt mig länge känner säkert igen detta receptet som jag delar här. Det är en Pad thai sallad med kelpnudlar i en krämig jordnötssås. Den absolut mest sålda rätten genom tiderna på min tidigare restaurang Raw Food House. Det magiska med denna rätten är att den krämiga såsen innehåller alla smaker, sött, salt, surt, starkt, beskt och umami, en sådan smaklig tillfredsställelse att få uppleva dem alla i en ljuvlig smaksymfoni.


Här bjuder jag dig på detta recept som förövrigt kommer i Ängsbackas kokbok 2021 som ett av mina tre recept.

 

Pad Thai sallad i krämig jordnötssås


2 portioner


Ingredienser till Pad Thaisalladen


½ dl tunt strimlad rödkål

1 dl tunt strimlad vitkål

1 dl strimlad kinakål

1 dl morotsspiraler

1 dl squashspiraler

3 msk hackad mynta

3 msk hackad koriander

3 msk hackad basilika

3 skivade broccoli buketter

ca 2 dl kelpnudlar


Topping:

1/2 dl hackade jordnötter

1 äpple, hackat i tärningar

1/2 dl kokoschips


Strimla dina grönsaker tunt med kniv. Gör spiraler/spagetti av squash och morot på din grönsaks skärare/spiralicer. Har du ingen grönsaksskärare kan du enkelt göra dina grönsaksspiraler med din potatisskalare som långa bandspagetti. Blanda ihop alla grönsaker med kelpnudlarna i en stor skål. Häll i de färska örterna.


Kelpnudlar är tunna krispiga nudlar tillverkade av tång från havet. Nudlarna behöver inte tillagas, de är färdiga att ätas som de är. Kelpnudlar har höga halter av mineraler såsom kalium, kalcium, magnesium, jod och järn. De är även rika på aminosyror, spårämnen och enzymer. Kelpnudlar är snabbmat, fantastiskt att alltid ha hemma och gör den enklaste soppan eller salladen lyxig och krispigt god. Dessutom är det så lätt att använda, bara öppna påsen, skölj, låt rinna av och njut!


Pad thaisås


Ger en stor sats sås, håller i kylen upp till en vecka.


Ingredienser till Pad Thaisåsen


4 medjool dadlar

2 msk jordnötssmör

5 st soltorkade tomater

2,5 dl olivolja

1/2 dl tamarisoya

1/2 solovitlök

2 cm ingefära

1/2 dl agavesirap

2 tsk salt

1/2 röd chili

0,5 dl färskpressad citronjuice

1 msk tamarindpasta

1 lime zest (skal)

2,5 dl vatten

1/4 tsk cayennepeppar

0,5 dl vinäger

Lägg alla ingredienser till pad thai såsen i blendern och mixa till en slät konsistens utan klumpar.


Såhär gör du din sallad:

Räkna med ca två fyllda nävar grönsaksblandning per person, lägg grönsakerna i en stor skål och häll ca 1 dl sås/person över grönsakerna och blanda väl precis innan serveringen. Toppa med lite kokoschips, grovt hackad jordnötter samt äpple bitar.


Smaklig måltid!


Följ arbetet bakom denna fina kokbok som kommer 2021 på FB Ängsbacka Kitchen stories

 


Kvällssolen går ner över Ängsbacka kursgård och de Värmländska skogarna, en lång dag av matlagning och fotografering går till ända och det är dags att gå in i den vedeldade bastun, svettas och njuta.


Kram Linda


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page