top of page

Picklade vaxbönor med rosmarin


 

I Onsdags var jag inbjuden som gäst på SVT:S Trädgårdstiders sommarfest. Det var så roligt att få gå runt i trädgården som Malin, Tareq, Pernilla och John har skapat. Kreativiteten har liksom inga gränser där detta härliga gäng håller till. Malin hade byggt en liten grill av en gammal tvättmaskinstrumma och en skrivbordsstol och förvandlat en studsmatta till en mysig hammock. Det var vackra blommor i massor, ett prunkande växthus och såklart det fina uteköket där Tareq skapar sin matmagi.

 
 

Som avslutning på trädgårdsfesten lagade Tareq god mat till oss. Det var en fantastisk vegetarisk buffe med råvaror från deras egen trädgård där de har odlat runt imponerande 250 kg grönsaker under denna säsongen. På matbordet fanns rostade morötter med harissa och pinjenötter, bakade rödbetor med fetaost, rostade kålskott med stekta kantareller, stenugnsbakad pizza, pumpasoppa med musslor och en mängd annat smarrigt. Något av det godaste jag fick smaka var pickade vaxbönor. Wow, så gott det var! Jag blev så inspirerad och åkte hem och picklade själv. Jag gick ut i min örtagård och hittade rosmarin som smaksättning. Istället för socker använder jag agavesirap, vilket fungerar utmärkt.

 

Recept


Picklade vaxbönor med rosmarin


Ingredienser


300 gr vaxbönor

5 dl vatten

2,5 dl ättika

3 dl agavesirap

1/2 msk salt

2 kvistar färsk rosmarin


Gör såhär

Skölj vaxbönorna noga och ta bort den lilla pinnen i toppen där den suttit fas på plantan. Lägg vaxbönorna i en glasburk med knäpplock, vill du kan du ställa dem upp i burken. Lägg i rosmarin i burken. Häll i vatten, ättika, salt och agavesirap i en gryta, koka upp och låt lagen svalna något innan du häller dem över vaxbönorna. Sätt på lock och låt dem stå i rumstemperatur och pickla i minst en vecka, gärna längre. Vaxbönorna ska vara lite mjuka och ha en god smak av lagen och rosmarin när de är klara.

 
 

Att pickla grönsaker är är busenkelt och går snabbt. Det är ett fint sätt att kunna njuta av råvarorna under lång tid och du kan variera vad du picklar i det oändliga.


Nu är det fredag och jag ska laga lite mat till vår fredagsfest med bastu och Indisk mat!


Hoppas du får en skön helg!


Kram


Lindabottom of page