top of page

Vårsallad med raw mozzarella och sojafrästa nässlor 

Vårens återkomst


Nu är den äntligen här, våren!


Efter att ha spenderat helgens alla timmar ute i min trädgård roade jag mig med bland annat att klippa ner prydnadsgräset framför bastun och kallsådde både Rosenskära, Tagetes och Spenat. När jag räfsade upp löven längst ner i trädgården hittade jag de små späda nässlorna som äntligen tittat upp ur marken. Detta är för mig sann lycka. Varje år blir jag lika glad och kan knappt bärga mig att plocka in de små brännande bladen.


Förutom att dricka nässelte av dessa små späda skotten är det väldigt gott att fräsa dem i lite rapsolja och soja och ha dem som topping på en god sallad. Jag älskar att äta sallad och varierar den beroende på vilken säsong det är. Just nu har jag kylen fylld av raw mozzarella och andra goda raw nötostar så den fick tillsammans med de salta lite krispiga nässlorna bli de lyxiga ingredienserna i denna salladen. Att göra egna nötostar är både enkelt och gott. Är du nyfiken på att lära dig att göra egna veganska läckra ostar har jag en onlinekurs; "Become your own rawfood chef" där jag delar många olika recept på tex. cashew feta, mozzarella, cream cheese mm.


  

Idag känner jag i mina fingrar att jag var lite väl ivrig när jag plockade nässlorna, då jag glömde ta på handskarna. Så jag rekommenderar dig att skydda dina händer när du plockar dem.


Recept

1 person


Vårsallad med raw mozzarella och sojafrästa nässlor


Ingredienser


3 dl bladgrönt, ex blandsallad eller spenat

1 dl sockerärter

10 coctailtomater

3 broccolibuketter

1/2 avokado

1/2 citron

Ett par blad basilika

1/4 gurka

2 msk pumpafrön

4 dl späda nässlor

1 msk ponzu (citron sojasås)

1 msk olivolja

1 msk rapsolja

2 msk surkål

1/2 msk balsamico cream

salt och pepparGör såhär

Plocka dina nässlor och lägg dem i kallt vatten en liten stund ruska dem lite så att de bli helt rena. Låt dem rinna av i ett durkslag. Plocka sedan av bladen från den hårda stjälken.

Dela broccolibuketterna i små bitar och lägg i en liten skål. Häll 1/2 msk citron och 1/2 msk ponzu soja över. Krama dem med händerna så att de blir lite mjuka.

Häll salladen i ett djupt fat. Dela tomat, gurka och sockerärter i små bitar och lägg dem på salladsbädden. Dela avokado och lägg på salladen. Häll över de kramade broccolibuketterna på salladen. Lägg på surkålen. Värm upp rapsolja i en stekpanna och fräs de späda nässelbladen ett par minuter. Mot slutet när de är mjuka häll över ett par droppar ponzu sås.

Skiva mozzarellan och lägg på salladen och häll sedan de varma nässlorna på toppen. Garnera med basilika. Häll resterande citronjuice och ponzu sås över salladen med lite olivolja. Dra ett par drag med pepparkvarnen överst och lite flingsalt. Till sist häll balsamico över salladen och strö lite pumpafrön på toppen.
 


 

Jag hoppas att detta läckra receptet kommer hjälpa dig att få härliga vårkänslor i kroppen!


Kram Linda


Comments


bottom of page