top of page

Vegansk auberginesill med senapssås

Updated: Aug 19, 2020 

Ingen midsommar utan sill, men den behöver inte ha simmat i vattnet för att den ska smaka sill.


Nykokta nypotatis, rädisor, gräslök och denna aubergine sillen är en riktig sommarhit. Här bjuder jag på ett recept från min första bok Rå mat två olika smaksättningar, senapssås eller en gräslök och dillsås. Gör auberginesillen ett par dagar innan festen och låt den stå i kylen och gosa till sig. Tycker du mer om svamp så byt bara ut auberginen mot ostronskivling eller shiitake.


 

Recept


Vegan auberginesill


Ingredienser


1 stor aubergine

1/2 msk salt

1 dl olivolja

1/2 dl citronjuice eller vinäger


Skala auberginen med en potatisskalare. Dela den i skivor på längden a 1/2 -1 cm tjocka. Salta dem och låt dem ligga ca 1 timme med olivolja och citronjuice.

Lägg aubergineskivorna på en torkugnsbricka (alt. en plåt om du inte har en torkugn) torka på ca 40 grader i 4 timmar i torken eller på 100 grader i ugn. När auberginen är mjuk är de klara. Har du ont om tid och inte bryr dig om att de ska vara rawfood, höj graderna i din ugn till 100 grader och baka dem mjuka på ca 20 minuter. Skär skivorna i små "sillbitar" ca 4 cm långa och lägg i en skål i väntan på din smaksättning.


Gräslök och dillsås


Ingredienser

3 dl cashewnötter

2 dl vatten

2 vitlöksklyftor

2 msk näringsjäst

2 tsk örtsalt

zest och juice från 1 citron

1 msk ljus misopasta

3 msk vinäger

2 msk olivolja

1 dl färsk hackad dill

1 dl färsk hackad gräslök


Gör såhär: Blötlägg cashewnötterna 3-5 timmar, häll av och skölj väl. Lägg alla ingredienser utom dill och gräslök i en blender, mixa tills krämig len sås utan klumpar. Blanda i örterna förhand. Häll såsen över dina färdigbakade aubergine. Häll upp på glasburk och låt stå i kylen ca 2- 3 dagar innan servering.Senapssås


Ingredienser

3 dl cashewnötter

2 dl vatten

2 vitlöksklyftor

1 msk misopasta

2 msk näringsjäst

3 msk vinäger

1 tsk gurkmeja

1 tsk salt

2 tsk gula senapsfrön

1 tsk svarta senapsfrön

2 - 3 msk dijonsenap

2 msk olivolja


Gör såhär: Blötlägg cashewnötterna 3-5 timmar, häll av och skölj väl. Lägg alla ingredienser i blendern, mixa till en slät sås. Häll såsen över de bakade auberginen och häll på glasburk. Låt stå 2-3 dagar innan servering. Håller i kylen upp till 2 veckor. 
 

I år ska jag fira midsommar med min snygga syrra, Malin och hennes barn, mina barn och ett helt gäng underbara vänner.


Jag önskar dig en fin midsommarhelg med mycket mys, god mat och glöm inte plocka dina 7 blommor och lägg under kudden innan du går och lägger dig. Har du tur kommer du drömma om din älskade <3


KramLinda


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page