top of page

Helnyponpulver och smoothie 

Att leva med naturen


Jag fascineras ständigt av naturen och har en stark längtan av att leva i samklang med den. En sak jag älskar är att kunna gå ut och plocka olika saker och sedan förädla dem på något sätt, kanske torka, syra, pickla eller göra tinktur eller dekokter av skatterna. Det ger mig en skön känsla av att kunna vara självförsörjande och leva ett naturligt liv. För efterhand som vi lever, åldras vi och olika obalanser eller om du vill kalla det "krämper" uppkommer vilket är naturligt då kroppen ändras över tid och behöver tas om hand på ibland kanske ett nytt sätt även fyllas på med bland annat högre doser av näring i form av vissa vitaminer och mineraler.

 


 

Vresros


Vresrosen är en av min stora favoriter som hjälper mig med att hålla mina leder mjuka och mindre stela och ömma med sitt rika innehåll av glukosamin. Nypon innehåller dessutom antiinflammatoriska egenskaper, nyttiga flavonoider och massor vitaminer och mineraler. Visste du att nypon är den mest c-vitaminrika källan man känner till med upp till 60 gånger mer C-vitamin än i citrusfrukter. I bara ett hekto torkade nypon finns det 1600 mg kalium, 310 mg Kalcium och 270 mg Magnesium.


Så varje höst plockar jag en hel korg full av dessa "köttiga" stora vresrosnypon. Smakmässigt tycker jag att de erbjuder en alldeles fantastisk söt och lite syrlig nyponsmak. Igår eftermiddag var jag nere på stranden i Kämpinge för att njuta av ett uppfriskande höstdopp. 14 grader i det stilla klara vattnet, solen sken och längs stranddynerna stod den, vresrosen med sina stora röda nypon och väntade på att bli plockade.

 


 


 

Helnyponpulver


För att kunna njuta av nyponen under hela året gör jag mitt eget helnyponpulver. Det heter så eftersom jag inte plockar bort kärnorna utan använder hela nyponet. När jag väl är hemma med min korg halverar jag nyponen och torkar i min torkugn över natten tills de är helt torra. Har du ingen torkugn går det lika bra med vanlig ugn. Ha en liten slev i ugnsluckan så att du vädrar ut fukt eller sätt på varmluft så det blir cirkulation. Morgonen efter lägger jag allt i min blender och mixar dem till ett fint mjöl. Du behöver ha en stark blender med en bra kniv då de torkade nyponen är väldigt hårda. När du sedan har mixat till ett fint orange mjöl häller du det på en glasburk med tättslutande lock och kan förvara det i rumstemperatur upp till ett år.


Jag äter sedan ca 1 msk nyponpuver om dagen. Antingen blandar jag det i min smoothie, häller det i gröten eller i en lite avsvalnad böngryta innan servering. För att tillgodogöra dig alla vitaminer och mineraler är det bra om du inte hettar upp nyponpulvret. Jag har märkt att man behöver äta nyponpulver dagligen i minst tre månader innan du märker någon effekt i lederna, men efter det upplever jag stor skillnad med ökad rörlighet, mindre stelhet och mindre värk.

 


 


 

Nyponsmoothie med plommon, ingefära & gurkmeja


Recept 2 pers

Ingredienser


1 banan

10 st färska urkärnade nypon eller 2 msk helnyponpulver

2 dl kombucha

6 små plommon

3 dl havremjölk

2 cm ingefära

1 cm färsk gurkmeja alt 1/2 tsk torkad

1 tsk flytande honung (kan uteslutas)


Gör såhär

Dela nyponen och ta bort kärnorna eftersom de är svåra att få helt mixade i smoohtien. Dela plommon och kärna ur, lägg alla ingredienser i en blender och mixa tills du får en slät orange fin smoothie.


 


 

Nu kurrar det i min mage och det är dags för lunch, hoppas du blir inspirerad av att ge dig ut och plocka lite nypon!Jag önskar dig en fortsatt fin dag!


kram Linda

Comments


bottom of page