top of page

Sista Augusti och Raw Nyponsoppa 

Bokhelg och Nypon


I helgen var jag uppe i Stockholm på Bokhelgen med min och syrrans bok Systrarna Persssons skafferi. Det var verkligen roligt att få komma upp till den kungliga huvudstaden, träffa författarkolleger och njuta av vackra Stockholm. Trots att jag är en lantlolla uppskattar storstaden och dess stora utbud av restauranger, folk överallt och dess storstadspuls i ett par dagar.

 
 

Nypon ett säkert hösttecken


När jag var uppe på scenen blev jag intervjuad av Gunnel Karlsson (vår allas stora trädgårdslegend) och hon ställde mig frågan vad jag längtar mest efter att plocka i naturen nu när det går mot höst? Mitt svar kom snabbt och självklart - Nypon!


De röda, söta små strandnyponen är de jag längtar mest efter att plocka varje höst. Det är ett säkert hösttecken för mig. Jag älskar att ta på mig den tjocka tröjan, packa med en termos med chaga och dra ner till havet för att plocka korgarna fulla med nypon.

 
 

Helnyponpulver


Det finns många olika sorter av nypon och de allra flesta sorter är ätliga. Visst är dom lite bråkiga med sina stickiga taggar, men visste du att två deciliter nypon innehåller lika mycket vitamin C som 1 kilo citroner, så det är väl värt jobbet att plocka korgarna fulla med de vackra små dunder bären.


Det är vanligast att plocka nypon på hösten och få vet att det går minst lika bra att plocka och använda dem under hela vintern, även om de svartnat. När vi var barn brukade vi ge torkade nypon till våra hästar för att boosta deras immunförsvar, lindra ledsmärta och förebygga skador. Det sägs att en tesked helnyponpulver om dagen har samma effekt på människor därför är det en daglig booster som jag njuter av i bland annat smoothie, i granolan och i frukostgröten.


Många tror att det krävs att man rensar bort alla små kärnor i nyponen, men det behöver du inte göra när du gör ditt nyponpulver. Mycket av näringen sitter just i kärnorna.


Gör såhär:

Dela nyponen på hälften med en kniv. Lägg sedan nyponen på en torkbricka till en torkugn eller på en plåt och torka dem i vanlig ugn på låg värme (max 40-50 grader) med ugnsluckan på glänt.

När nyponen torkat är det dags att mala ner dem till ett fint pulver. Problemet med kärnorna är att de är väldigt hårda. För att kunna mala ned dem till ett mjöl krävs en väldigt kraftig high speed blender, kaffekvarn eller en mjölkvarn av lite större kaliber.


 

Recept


Raw nyponsoppa


Förutom att fylla ditt skafferi med helnyponpulver är det också gott att njuta av de färska nyponen. Här bjuder jag på en raw nyponsoppa som är både god och stärkande med sitt höga C vitamin innehåll. Perfekt som frukost eller mellanmål!


Ingredienser


2 bananer

2 dl urkärnade nypon

2 dl havremjölk

1 dl torkad frukt, gojibär, aprikos eller fikon

en gnutta vanilj


Att kärna ur nypon kan vara lite klurigt. Sätt dig bekvämt på stolen, dra några långa djupa andetag och se detta lilla arbete som en möjlighet att varva ner och få en stund för dig själv. Att jobba med mat och med händerna är både jordande och mycket meditativt om du tillåter dig att vara i stunden. Dela nyponen mitt itu och använd en liten T-sked att gröpa ut kärnorna. Doppa skeden i en skål med vatten och bli på så sätt av med de små kärnorna. När alla nypon är urkärnade, lägg då de tillsammans med alla övriga ingredienser i en blender. Mixa till en krämig soppa. Spä den med mer havremjölk om du vill ha den mer flytande. Smakar gott med granola och solrosfrön.
 

Hoppas du känner dig inspirerad och sugen på att ge dig ut och plocka lite nypon. Det är så lyxigt att ha sitt nyponpulver i skafferiet och boosta maten när vintern är här och förkylningarna knackar på.


Kram LindaComments


bottom of page