top of page

Krispiga grönkålschips 

GRÖNKÅL VÅR SUPERGRÖNSAK


Grönkål är en riktig supergrönsak. Jag älskar att äta den på olika sätt hela året runt. I mina gröna smoothies, sallader, i wok mm. Förr kunde jag bara hitta grönkål under vintern här i Sverige, men till min glädje finns de nu i butikerna hela året. I år odlade jag massor av grönkål själv i min trädgård, de är väldigt enkla och kräver inte så mycket omsorg utan bara står där i all sin ståtlighet till långt in på våren. Nu när första frosten har varit här smakar de ännu lite bättre. Näringsmässigt är de fantastiska med både sin klorofyll, protein och alla sina vitaminer och mineraler.RECEPT


G R Ö N K Å L S C H I P S M E D TAMARI OCH CITRON


Grönkålschips, Yummi! Något av det godaste jag vet! Här har jag skapat ett recept på grönkålschips som ger krispig salt, men samtidigt syrlig smak. Perfekta på mysbrickan eller som snacks innan middagsbjudningen. Gör stor sats! Jag lovar att de kommer bli uppskattade. För att bevara maximalt av grönkålens näring ger torkugn den bästa tillagningsmetoden. Har du ingen så funkar även vanlig ugn på låg värme.

Chipsen är godast färska men kan förvaras i tät burk upp till en vecka innan de förlorar sin krispighet.

Ingredienser


500 gr grönkål

1/2 dl citronjuice

2 msk äppelcider vinäger

1 1/2 dl olivolja

1/2 dl tamari (glutenfri soja)

1 Tvätta, torka och repa grönkålen från mittstammen och lägg grönkålsbladen i en stor skål. Spara stammen till dina gröna juicer, passar bra i din juice tillsammans med lite äpple och apelsin.


2 Blanda alla övriga ingredienser och häll över kålen.


3 Massera hårt med händerna så att kålen bryts ner och absorberar smakerna. Provsmaka så att du gillar balansen på det salta, syrliga och lena.


4 Lägg grönkålsbladen direkt på 2 torkbrickor och torka i torkugn, 42 grader i 8 timmar, tills chipsen är krispiga och goda. Har du ingen torkugn sätt ugnen på lite under 50 grader varmluft. Lägg grönkålschipsen på flera plåtar och låt dem torka under ca 5 timmar. Öppna ugnsluckan ett par gånger för att vädra ut ångan. Hoppas du gillar receptet och att du äter kål som jag på avigan och rätan!Kram

Linda

bottom of page