top of page

Kryddiga nötter med honung, cayenne och rosmarin

Updated: Aug 31, 2020 

Jag älskar nötter!


Att ha lite smaksatta nötter i skafferiet är en sådan lyx. Perfekt att ta fram när grannen kommer över på en kopp te eller som en liten fin "gå bort present" till sommarens kommande grillkvällar, vem gillar inte att få något hemgjort?


Det jag älskar med nötter är att de innehåller så många viktiga näringsämnen. Nyttiga fetter och massa protein. Magnesium, som är så viktigt för oss kvinnor att få i oss. Zink som är bra för immunförsvaret, koppar, kalium, fosfor, järn och selen. Dessutom vitamin B6 som är en viktig vitamin mot PMS symtom och depression.


Mina speciella favoriter är paranötter som innehåller höga halter av selen som hjälper till att bidrar till immunförsvarets normala funktion och skyddar våra celler från oxidativ stress. Det sägs att endast två paranötter om dagen täcker hela ditt selenbehov.

 

Recept:


Ger en stor sats :-) Halvera om du vill!


2 liter valfria nötter. Ex paranötter, cashewnötter,valnötter, hasselnötter, mandel

2 tsk rapsolja eller kokosolja

3 tsk flingsalt

1 tsk cayennepeppar

1 röd chili

2 rosmarinkvistar

1 dl honung

1/2 dl lönnsirap


Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla nötter på en plåt. häll över oljan och saltet. Rosta ca 25 minuter och rör om ett par gånger så att nötterna blir jämt rostade.

Ta ut dem ugnen och häll på honung, salt, chili, rosmarin och rosta ca 5 minuter. Stäng sedan av ugnen och häll över lönnsirapen, smaka om du vill ha mer spicy tillsätt i så fall mer cayenne och ställ in plåten igen och låt nötterna stå i eftervärmen ca 2 timmar för att låta honung och lönnsirap att stelna till lite. Ta sedan ut plåten och tillsätt lite extra färsk finhackad rosmarin. Häll upp nötterna på glasburkar och förvara i skafferiet. Håller ca 1 månad, men jag lovar att du har hunnit äta upp dem innan. 


 

Har du andra örter i din trädgård som salvia, timjan eller basilika kan du alltid byta ut rosmarinen, prova dig fram och hitta din favoritsmaksättning!


Hoppas du gillar receptet!


Varma hälsningarLinda


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page