top of page

Rabarberchutney med mango



 

Temat med rabarber i köket fortsätter. Igår var jag på min ICA-affär och hittade flera kilo med övermogen mango som såldes superbilligt som matsvinn. Den var sååå söt och god och perfekt mogen, men behöver ätas inom någon dag innan den blev dålig. Då fick jag denna idén att göra en god chutney där jag vill passa på att använda mina sista rabarber från min trädgård. Chili och ingefära hade jag i frysen så de fick följa med och bli smakkompisar i denna heta chutney. Jag tänker att snart kommer våra underbara Svenska frukter, plommon, äpple, päron mm att bli mogna och då är det perfekt att använda dem istället för mango såklart beroende på vad du har tillgång till. Så känn dig fri att laborera med valet av frukt!

 

Recept


Rabarber och mango chutney


Ingredienser


120 gram vitlök

500 gram rödlök

2 msk gula senapsfrön

3 msk rapsolja

3 tsk salt

1,5 kg rabarber

1,5 kg fallfrukt ex plommon, äpple eller övermogen mango

5 röda chili

3 dl äppelcidervinäger

½ tsk cayennepeppar

1 gul chili

3 dl kokospalmsocker eller honung

4 msk riven ingefära


Gör såhär: Dela och skala ev. frukten (beroende på vilken du använder) och rabarbern i små bitar. Skala och dela lök och rödlök, fräs i olja tillsammans med senapsfrön och salt tills det blir glansigt utan att det får färg. Skala och riv ingefäran och tillsätt den tillsammans med frukt, chili, cayennepeppar och äppelcidervinäger. Låt detta koka i ca 30 minuter tills rabarbern och frukten är mjuk. Rör under tiden. Väljer du kokospalmsocker kan du tillsätta detta mot slutet av kokningen. Väljer du honung låter du chutneyn svalna ner till ca 40 grader och blandar sedan i den. Provsmaka och justera ev. mer salt eller chili beroende på hur het du vill ha din chutney. Rengör dina glasburkar väl och häll på den ljumna chutneyn, förslut med lock och förvara den i kylen eller frys den för längre hållbarhet.




 



 

Retreatdag den 14 Juli med örter i fokus


Missa inte chansen att vara med!


Jag bjuder in till en ljuvlig exklusiv dag att hämta kraft tillsammans, slappna av och samtidigt bli inspirerad av en grön skön livsstil med örter i fokus. Gröna smoothies med bladgrönt från trädgården, god växtbaserad lunch, avkopplande meditativa promenader runt ängarna och som avslutning på dagen, sauna med helande eteriska oljor i Täppans utespa.



 

Nu skiner solen och jag ska gå ut och njuta en stund av dess helande värme. Jag älskar att sitta och tanka energi i min örtagård en liten stund varje dag, några djupa medvetna andetag och en kopp god örtte i handen, det är livskvalité det!


Hoppas du blev inspirerad av mitt recept och att koka lite god chutney!


Varm Kram


Linda

bottom of page