top of page

Plommonsylt med lime & kardemumma 

Varje år när jag skördar mina Viktoriaplommon tänker jag på min farfar. Viktoriaplommon var nämligen hans favoritplommon. Jag minns när jag köpte min lilla skånelänga för 23 år sedan, han kom hit och tittade på vårt nyköpta hus och utbrast att det var ett rackarns bra husköp då det även kom med detta fina fruktträd, Viktoriaplommon, godast av alla plommonträd!


 


 

Som 21 åring, ung, helt oerfaren husägare och med en enormt stor vildvuxen trädgård minns jag hur telefonen gick varm till min farfar stup i kvarten för att rådfråga om vad det var för träd, blommor, bär och buskar som jag hade i min nyköpta trädgård. Hur de skulle klippas, gödas och vattnas. Han var min stora trädgårdsguru som alltid visste svaret på vad rosorna behövde för att blomma som allra vackrast och vad de goda plommonen hette som gav så rikligt med frukt. En man med gröna fingrar helt enkelt!

 


 

Idag plockade jag 4 kilo av dessa solmogna goda plommon för att göra en god sylt och tänkte på hur gärna jag skulle vilja ringa min farfar och berätta om hur god sylten blev och hur stort och fint detta fina Viktoria plommonträd blivit på alla dessa år som gått.

 


 

Recept


Plommonsylt med kardemumma och lime


Ingredienser


2 kg plommon

3 tsk nymortlad kardemumma

1/2 tsk vaniljpulver

2,5 dl honung

1/2 dl limejuice

2 tsk salt


Gör såhär

Skölj plommonen, dela med en liten skärkniv och plocka ut kärnan. Lägg i en gryta med kardemumma, salt och vanilj. Koka cirka 30 minuter tills plommonen är mosiga men ändå några har struktur. Rör undertiden så att det inte bränns i botten av grytan. Låt svalna till ca 40 grader. Häll sedan i limejuice och honung och rör så att allt blandar sig. Rengör dina glasburkar väl. Jag brukar hälla kokande vatten i dem och på locken för att vara säker på att de är riktigt rena. Eftersom jag inte använder socker har sylten kortare hållbarhet. Du kan såklart använda socker om du hellre önskar det, iså fall lägger du i det och kokar med plommonen i början. Häll sedan upp på glasburkar och sätt på lock. Om du inte fyller dem hela vägen upp går det utmärkt att frysa dem så att du kan njuta av din sylt hela vintern.

 

Idag, 23 år senare med fingrarna djupt ner i plommonsyltburken tittade jag upp mot himlen och kände att farfar nog var med mig i detta ögonblick ändå...
kram Linda
Commentaires


bottom of page