top of page

Örtsalt med ramslök och nässla

Updated: Aug 31, 2020 

På våren njuter jag av att gå ut i naturen och plocka både ramslök och nässlor i massor. En av mina favoriter är just detta örtsalt som är så enkelt att göra och som ger mig möjlighet att njuta av vårens smak resten av året. Ett salt som passar så bra till all slags mat.
 

Att plocka nässlor är som en härlig meditation för mig. Att sätta sig på huk i gläntan och plockar det här fantastiska ogräset som innehåller så mycket näring. För att inte bränna mig allt för mycket på fingrarna tar jag tar på mig handskarna.


Visste du att nässlor är rena vitaminbomber. De är väldigt näringsrika och innehåller både vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler och karotin. Dessutom innehåller nässlor även mycket järn, vilket är bra för oss kvinnor.


Det finns så mycket mat jag gör med nässlorna. Förutom att göra ett örtsalt, nässelsoppa, smoothie och örtte torkar jag alltid en stor mängd för att sedan mala ner till ett extremt näringsrikt pulver som jag sedan boostar min hund och katts mat med under vintern. 

En annan ört som kommer tidigt på våren är ramslök. Mums, vad den är god att använda i sallader, soppor, pesto mm. Jag har alltid en ask med färsk ramslök i kylen under våren för att förgylla måltiderna med. Det är nog ingen slump att ramslöken har fått smeknamnet skogsvitlök då den smakar som en blandning av vitlök och gräslök och är dessutom släkt med båda. Det är de gröna bladen som man plockar och äter även om alla delar är ätliga på växten. Jag torkar också bladen för sommaren och vinterns rätter. Enkelt att bara lägga upp på ett fat eller som jag har här ett örttorkställ i ca 1 vecka tills bladen är helt torra. Därefter lägger jag dem i en glasburk. 

Recept på Örtsalt med nässla och ramslök


Ingredienser:

2 dl grovt oraffinerat havssalt

1 dl flingsalt

1 dl ramslök

2 dl nässlor


Gör såhär:

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills du har ett grönt pulver. Häll det sedan på en kökshandduk och lägg det för att torka inne i rummet ca 1 vecka. Rör om då och då. Häll det sedan på en glasburk och förläng känslan av våren genom att använda ditt örtsalt på all din mat! Jag önskar dig en fin vårdag, solen skiner och både nässlor och ramslök växer i skogen så ut och plocka och bjud in våren i ditt kök!


Varma kramar


Linda コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page