top of page

Aprikosbubbel


 

Detta året har jag välsignats med ett fullkomligt överfullt aprikosträd. Aldrig har mitt lilla träd gett mig så mycket frukt som i år. Jag har nu under tre veckors tid gått ut morgon och kväll och plockat skålarna fulla av dessa små söta aprikoser. Mitt aprikosträd står precis intill min lilla skånelänga i söderläget och det verkar gilla sin plats. Grannar och förbipasserade har stannat till flera gånger för att fråga om detta exotiska träd.


 


 
 

Mitt aprikosträd är 12 år gammalt och ger för första året en riklig skörd. Förra året fick jag ca 20 stycken mogna aprikoser, jag klippte ner det ordentligt i höstas och i år är det hundratals små aprikoser. Så förutom att äta aprikoser till typ allt varje dag i ett par veckors tid har jag använt dem i smoothies, topping på gröten, bara ätit rätt upp och ner som mellanmål och dessutom har jag även gett bort små påsar till vänner och grannar.

 


 

En härlig sak som jag vill dela med dig här är ett nytt recept på ett makalöst gott aprikosbubbel som jag precis har skapat med naturlig probiotika och ljuvliga bubblor. Nu kanske du tänker, jag har inget träd med aprikoser.... Bara lugn, du kan använda valfri frukt som du hittar i trädgården eller i naturen till exempel plommon, äpple, päron eller bär. En dryck som är ljuvlig att njuta av en sensommarkväll till middagen eller som svalkande dryck med lite is i när solen står högt på himlen.

 

Recept


Aprikosbubbel


Ingredienser


3 liter vatten

500 gram (ca1 liter) aprikoser eller valfri frukt

150 gram färsk ingefära

2 dl rå slungad honung

3 msk citronjuice


3 msk rå honung efter första fermenteringen


Gör såhär

Skölj frukten och ta ut kärnorna, dela aprikoserna i småbitar och lägg dem i en stor glasburk som rymmer hela satsen eller dela upp det på två mindre. Häll på vatten. Riv eller finhacka ingefäran. Lägg i den och honungen tillsammans med citronjuicen. Rör om och sätt en tygbit med ett gummiband runt för att inte småflugor eller smuts ska komma i drycken. Låt stå i rumstemperatur i köket i 3 dagar.


Efter tre dagar blanda runt så att frukten löser sig med vattnet. Häll drycken genom en sil, filtrera frukten från vätskan och häll sedan upp den på tre stycken flaskor med knäppkork. För sista fermenteringen lägg nu i 1 msk honung i varje flaska, stäng locket och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur sedan minst 3 dagar i kylen. Sedan är ditt aprikosbubbel klart att dricka. Har du tur nu har det bildats bubblor så att drycken blir naturligt kolsyrad.


Servera den väl kyld och njut av din goda och hälsosamma probiotiska aprikosbubbel!


 
 


 


 

Det är viktigt att du väljer en rå slungad honung eftersom den har en bakteriekultur som kommer att starta igång ditt aprikosbubbel tillsammans med ingefäran. Var dessutom noggrann med att täcka över med en tygbit, jag använder ett gammalt lakan, luftar perfekt samtidigt som det skyddar från att flugor kommer in. Ditt aprikosbubbel håller ca 3 veckor i kylen och blir torrare och torrare ju längre du väntar.


Hoppas du gillar receptet, skriv gärna till mig och berätta vad du önskar för inspiration i receptväg!


Kram Linda


Comments


bottom of page