top of page

Fermenterad Rabarberdryck

 

Rabarber för mig är ljuva barndomsminnen när jag, barfota springer runt i grannskapet på de ljumma sommarkvällarna tillsammans med kvarterets ungar med en rabarb i ena handen och en liten plastkopp med socker i den andra handen. Den syrliga smaken som fyllde munnen när vi skalade rabarben, doppade den i sockret och bet av den syrliga den krispiga stammen. Lyckan av den oslagbara kombinationen det söta och det syrliga tillsammans med frihetskänslan av en oändligt lång sommar som låg framför en.


 

 

Mina rabarber står ståtliga och vackra min pallkrage fortfarande och jag använder min fantasi dagligen för att äta njuta av dem på olika sätt. Rabarberchutney på min veggoburgare, rabarberkräm med lite kardemumma som topping på min morgongröt och såklart den klassiska rabarberpajen med vaniljsås är några av mina favoriter.


 


 

Ofta förknippar man rabarber med en himla massa vitt socker eftersom det är så syrlig i smaken och inte så god att äta utan. Men jag har försökt att hitta lite mer hälsosamma söta "smakkompisar" till rabarbern och honung är såklart en av favoriterna, även kokossocker och agavesirap.

 

 

Jag ville göra en dryck som var mindre söt än rabarbersaft och som också erbjuder hälsosamma bakterier för magen. Så skapade jag denna läskande fermenterade rabarberdryck som jag gärna vill dela med mig till dig. Den är busenkel att göra och tar endast 4 dagar att fermentera.


 

Recept


Fermenterad Rabarberdryck


Ingredienser


1 liter vatten

500 gram Rabarber

1,5 dl rå honung

1 msk riven ingefära (juicen)

1,5 msk probiform (en flytande probiotika) eller 3 kapslar probiotika som du öppnar.Gör såhär:

Skölj och dela rabarben i cm stora bitar. Häll i dem och vattnet i en gryta och kok 20 minuter tills de är mjuka. Stäng av plattan och låt rabarberna stå med lock i grytan tills nästa morgon eller ett par timmar för att svalna. Sila sedan rabarberna från vattnet. Spara rabarberna till ex kräm eller chutney. Häll nu ner honungen och blanda runt tills den har löst sig. Skala och riv ingefäran och pressa ut juicen ner i rabarbersaften. Häll i probiotikan och häll sedan upp på en flaska med knäpplock. Ställ i rumstemperatur och låt fermentera i 4 dagar. Lätta på locket efter 2 dagar och fjärde dagen ska det komma bubblor när du öppnar korken. Du ska smaka att din dryck är mindre söt och att en liten bubblig syrlig smak har kommit. Nu är din rabarberdryck klar och du kan förvara den i kylen upp till 2 veckor. Jag tycker det är gott att spä den med vatten och servera den med lite is.


 


 


 

Hoppas att rabarberna väcker upp ljuva sommarminnen hos dig också och att du kanske blir sugen på att prova denna läskande rabarberdryck som dessutom kommer att göra din mage glad med alla dess hälsosamma bakterier.


Varm kram


Linda

Comments


bottom of page