top of page

Fermenterad plommondryck med citronmeliss


 

Vilket år fantastiskt fruktår vi har! Trädgården bara levererar frukt i överflöd och jag försöker att hitta på nya sätt att ta tillvara på frukten genom att förädla den och njuta av den i olika rätter. Denna fermenterade fruktdrinken blev så god och var så enkel att göra så jag vill dela den med dig här. Ett busenkelt recept där du kan ta tillvara på fallfrukt som kanske blivit lite kantstött eller äppelskalen och skrutten som blev över från äppelkakan.

 
 

Att äta fermenterad mat och dryck hjälper vår mage och tarm att fylla på nyttiga bakterier. På så sätt håller vi oss friska och får ett starkt immunförsvar. Att fermentera frukt och grönsaker är så kul och tar bara 2-3 dagar. Sedan håller den färdiga drycken i kylen ca en vecka. Denna fermenterade fruktdrink gjorde jag på mina Viktoriaplommon och den andra på mina höstäpple.

 

Recept


Fermenterad Plommondryck med citronmeliss


3 dl plommon eller valfri frukt

2 msk citronjuice

2 msk råslungad honung

1 msk riven ingefära

1 liter vatten

2 stjälkar Citronmeliss eller valfri ört


Gör såhär:

Häll vattnet i en bringare med houng, citronjuice och riven ingefära. Vispa runt tills du ser att honungen blandat sig med vattnet. Hacka frukten grovt och lägg i den tillsammans med citronmeliss. Lägg en plast film på toppen så att inte smuts kan komma i. Låt stå i ditt kök på ett varmt ställe ca 18 -22 grader i 2-3 dagar för att fermentera. Provsmaka efter 2 dagar. När din fermenterade plommondryck är klar ska den smaka lite bubbligt och syrligt. Då filtrerar du bort frukten och örterna och häller upp på en ren flaska som du förvarar i kylen upp till 1 vecka.


Drick ett glas om dagen och håll på så sätt din mage glad!

 
 

 


 

Den fermenterade äppledrycken smaksatte jag med mynta, den blev också väldigt god. Hoppas du känner din inspirerad att prova dig fram av det du har hemma eller runt knuten. Dela gärna med dig på min instagram vad du gör för spännande fermenterade drycker!


Jag önskar dig en fin helg!


kram


Linda

2 Comments


Hej Linda! Vad gör du med plommonen efter fermenteringen? Kan man använda dem till något?

Like
Linda Persson
Linda Persson
Aug 20, 2021
Replying to

Hej Rebecka! Plommonen kan du spara ett par dagar i kylen. Använd dem i smoothie som topping på gröten etc. Allt gott!

Like
bottom of page