top of page

Kombucha, hälsans dryck!

Updated: Aug 31, 2020 

Kumbucha, denna magiska hälsodryck har blivit något av en trenddryck de senaste åren.

Så vad är kombucha egentligen? Drycken bryggs på en svamp sk. scoby som genomgår en jäsningsprocess med hjälp av den mjölksyrakultur som uppstår i processen. Det är en tusenårig dryck som sägs härstamma från Asien. Under bryggningen bildas det nyttiga bakterier, vitaminer, antioxidanter och enzymer som tillsammans skapar underverk i din kropp. Kombucha verkar lugnande på mage och matsmältning och hjälper kroppen att spjälka näring och skyddar cellerna från fria radikaler, vilket utöver glad mage och tarm också ger fantastisk effekt på hud, hår, naglar. Eftersom kombucha inte upphettas under framställningen är dessutom alla näringsämnen helt bevarade.


Jag får så många frågor varje vecka om hur jag gör min magiska bryggd, så nu tänker jag att jag ska dela mina heta tips till dig här i bloggen. Jag älskar att dricka kombucha och njuter av den som måltidsdryck varje dag. Många som dricker den för första gången kan uppleva en lite speciell fermenterad smak, men få vet hur fantastisk den är hälsomässigt, hur den hjälper till att skapa balans i mag- och tarmsystemet. Oavsett av vilken anledning man har för att dricka kombucha bidrar den med en mängd hälsofördelar i din kropp och här ska jag berätta sex anledningar för dig varför du ska dricka ett glas kombucha om dagen.


  1. Förbättrar matsmältningen eftersom den innehåller stora mängder välgörande enzymer och probiotika vilket är välkända nyttiga bakterier för matsmältning och mag- och tarmhälsan.

  2. Detoxande på grund av dess höga halt av antioxidanter

  3. Energi eftersom den innehåller både järn och B-vitamin, som är viktiga för att bekämpa stress och trötthet.

  4. Lederna den innehåller glukosamin vilket är bra hjälper till att bevarandet av kollagenet och kan lindra smärta från artros.

  5. Immunförsvaret den fantastiska kombinationen C-vitamin, probiotika och antioxidanter är rena mumman för att hålla immunförsvaret starkt

  6. Viktbalanserande på grund av sin höga halt av ättiksyra visar viss forskning på att detta hjälper till att balansera vikten.


 

Hoppas att du känner dig taggad nu att göra din egen kombucha. Visst finns det att köpa i affären, men jag lovar dig att när du väl fått smak på denna magiska dryck vill du dricka det varje dag och då blir det dyrt och tungt om du ska gå och köpa den varje gång du är sugen. Dessutom blir den mycket godare när du gör den själv och det är roligt.


  

Recept


Kombucha


Ingredienser:


3 liter svart te eller grönt

1,5 dl ekologiskt socker

1 scoby (svamp som du kan beställa eller be att få av en kombucha kompis)


Gör såhär:

Koka ditt te och låt det svalna av. Sila bort tebladen och häll teet i en glasburk och lägg sedan i Scobyn och sockret. Sätt på en kökshandduk med ett gummiband så att inte smuts kan komma i och ge fel bakterietillväxt. Ställ din kombucha i rumstemperatur mitt i rummet, ej i fönster. Låt temperaturen vara ca 18-20 grader. Det är viktigt att du hittar en fin plats till din kombucha så att den trivs.


Smaka av efter ca 2 veckor. Din kombucha ska smaka lite syrligt och fermenterat och inte så sött. När du är nöjd med smaken häll då upp kombuchan på glasflaskor med knäpplock. Ett tips är att låta den vara lite söt för nybörjare och barn ska gilla den. Ju längre du låter den stå ju torrare blir den. Välj vilken smaksättning du önskar och och tillsätt det i flaskorna, låt säsongen skapa variationerna. Tex, olika bär, mynta, gurka, kanel, ingefära, apelsin, fläder etc. Lägg i en liten skiva ingefära i varje flaska, på så sätt får din kombucha en naturlig kolsyra. Jag brukar låta smaksättningen ligga kvar i flaskorna tills jag dricker kombuchan.


Du får en ny “bebis” scoby varje gång du brygger kombucha och den använder du till nästa sats. Du kan även klippa en bit och ge till en god vän, perfekt present till din hälsosamma pyssliga kompis. Din kombucha scooby håller ca 1 månad i kylen om den får bada i lite kombucha och socker.

 


Såhär ser bebis scobyn ut efter en sats kombucha. Det är den ljusa som du sedan använder till nästa sats, den ligger oftast på toppen. Mamma svampen som oftast är lite brunare i färgen tackar du för trogen tjänst och lägger på komposten.

 


 

Jag hoppas att du blivit inspirerad av att kavla upp ärmarna och sätta igång ditt eget lilla kombucha bryggeri där hemma. Hojta till i ditt nätverk så ska du se att det säkert är någon som har en liten scooby till dig att starta med. Nu blommar flädern och jordgubbarna är som godast, det är den perfekta sommarsmaksättningen på kombucha om du frågar mig. Tack till syrran https://www.themalinpersson.com/ för snygga bilder.


 


Varm sommarkram


Linda

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page