top of page

Äppelmos sötad med honung och kanel


 

"Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen" En fras som du säkert har hört många gånger. Men vad betyder det egentligen? Jo, det kommer ifrån vetskapen att äpple innehåller massor av näring som flavonoider, C-vitamin och kalium och även pektin som är bra för mage och tarm. De är dessutom fiberrika vilket ger magen och tarm motion. Mycket av näringen sitter även i skalen, så ät dem gärna oskalade! Så har du inte ätit så mycket äpple innan är det en perfekt tid att börja nu.

 
 

Trädgårdens äppleträd fullkomligt dignar av frukt just nu och våra magar är helt fulla av krispiga sommaräpple. Jag gillar att koka äpplemos så att jag kan njuta av dem även de kalla vintermornarna på gröten. Jag strävar alltid efter att hitta ersättare till det vita sockret och i denna äppelmos har jag istället sötat med råslungad honung och kanel. Den smakar lite friskare, vilket jag gillar och dessutom känns det bättre att kunna lägga på stora mängder med mos, ju mer desto godare.

 

Recept


Äppelmos med honung och kanelIngredienser:

1 kg äpple

3 dl äppeljuice alt. vatten

2 dl honung

3 kanelstänger

1 citron juicen.


Gör såhär: Skala och kärna ur äpplena. Dela i små bitar och lägg dem i grytan tillsammans med kanel och äppeljuicen. Koka på svag värme i 20 minuter tills äpplena är mjuka. Ta sedan en potatisstöt och mosa alla äpplen till ett mos. Låt svala ner en aning och häll sedan i citronjuicen och honungen. Rör tills allt blandat sig och häll sedan upp på väl rengjorda glasburkar. Eftersom denna äppelmos inte innehåller raffinerat socker är hållbarheten inte så lång. Därför brukar jag frysa in dem och ta fram efterhand. Tänk då på bara att du inte fyller glasburkarna helt utan att det finns plats för äppelmosen att svälla i burken annars finns det risk för att de sprängs.

 
 

Har du inte lyckan att ha ett äppelträd själv finns det säkert någon du känner som är villig att dela med sig av sina frukter. Fråga runt! Det är ett fantastiskt äppleår och visst känns det så fint att få dela med sig till grannar eller vänner av dessa naturens skatter.


Kram


Linda

Comments


bottom of page