top of page

Örter, naturens helande apotek

Updated: Aug 19, 2020Jag har varit passionerat intresserad av örter och dess helande effekter under många år. Jag älskar att lära mig mer och mer om dem och hur de kan läka och hela oss människor på olika sätt. Denna sommaren har jag haft lyckan att spenderat mycket tid i både min egen örtagård men även ute i naturen. Jag har plockat, torkat, lagt in tinkturer, gjort salvor och helande oljor, örtteer och örtrökelser. Nu känner jag att min husapotek börjar kännas riktigt påfyllt.

 

Brännnässla


Brännässla är en av de kraftfulla örterna som jag älskar att använda på olika sätt. De är enormt näringsrika på klorofyll (växternas gröna pigment), men även på massor av vitaminer och mineraler och så enkla att hitta. Traditionellt har brännässlor använts som läkeväxt, bland annat vid influensa, för att underlätta matsmältning och som vätskedrivande medel. Jag dricker nässelte stora delar av året och känner hur jag blir både pigg och starkt av det. För att göra nässelte lägger du 4 blad, färska eller torkade i en kopp och häller kokande vatten över. Låt det dra ca 5 minuter, sila och drick.


Du kan använda brännässlan hela året runt. Tidigt på våren plockar jag de späda bladen. Jag äter så mycket jag kan färskt i pesto, soppor och pajer. Dessutom passar jag på att plocka i stora buntar som jag hänger upp för att torka till hösten och vinterns örtte. När de väl är torkade gör jag ett nässelpulver som jag boostar mina smoothies och havregrynsgröt med. När nässlorna är torra smula då ner bladen i en blender, mixa till ett grönt pulver, häll det på en glasburk, så har du gjort ditt gröna dunderpulver.


 
 

Torkning

Mitt sovrum är en perfekt plats att hänga upp alla mina örter för torkning. Det du ska tänka på är att örterna inte vill hänga i solljus utan gärna på ett lite svalt mörkt ställe. Låt de hänga ca 2 veckor tills de är helt torra. Lägg dem sedan så hela du kan i täta glasburkar. När du behåller örten hel bevaras näringen bättre.

 

Nässelgödning


Under sommaren gör jag gärna nässelvatten för att vattna mina plantor med, väldigt näringsrikt och bra gödning för alla slags växter. Du bara fyller vatten i ett stort kar och lägger i ca 20 hela nässlor och låter det stå ca 2 veckor och gosa till sig. Sedan silar du bort nässlorna och vattnar dina växter med detta dundervatten. Men var beredd på att det kan lukta lite skunk :-)

 

Nässelfrön


Nu på sommaren plockar jag även brännässlans frön. Dessa frön är egentligen små nötter. De innehåller en mer koncentrerad mängd näringsämnen än vad bladen gör, så missa inte att skörda denna skatt! Du kan plocka nässelfrön medan de fortfarande är gröna och torka dem sedan genom att plocka hela kvistar, hänga upp dem och torka och sedan sila fröna från andra växtdelar. Nässelfrön går även att äta gröna innan torkning. Förvara dina nässelfrön i en glasburk. Använd sedan dina nässelfrön precis som nässelpulver – strössla över gröten, maten eller smoothien som en fantastisk näringsboost. Du kan även blanda i bakverk eller bara röra ner en tesked i ett glas vatten.

 


 

Naturbad


Jag kan inte sluta att förundras av naturen och dess helande av oss människor. Genom att vistas mer och mer utomhus i naturen läker vi oss själva och kommer lättare i balans. Känner du dig stressad och ur balans, ta en promenad i naturen, andas djupa andetag och titta på allt det vackra runt omkring dig, som att du tar ett välgörande naturbad. Jag lovar att du kommer att känna dig bättre när du väl är hemma igen!Kram


Linda

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page