top of page

Blommig Forsythia sirap

Updated: Apr 13, 2022 

När Forsythian blommar i min trädgård känner jag att våren verkligen är här. Det är något speciellt med denna buske som blommar så generöst med sina gula vackra blommor på kal kvist. Inte förrän blomningen är över kommer de små gröna bladen. Som du säkert vet vid detta laget är jag barnsligt intresserad av att använda det naturen har att erbjuda och i år har jag äntligen insett att dessa små vackra blommor faktiskt är ätbara.

 


 

Efter att ha plockat av lite blommor från kvistarna tog jag in dem i köket för att skapa lite härlig blomstersirap som jag tänker servera på en speciell pannkakasfrukost som jag har inplanerad. Jag kan varmt rekommendera dig att prova att göra denna sirapen, den är både enkel och så god att ringla över både morgongröten och desserter. Dessutom supergod att ha som sötning örtte.


   

Visst är naturen fantastisk med allt den har att erbjuda oss. Jag har intresserat mig för att ta tillvara på naturens skatter under många år och har skrivit många recept som jag delar i min senaste bok Systrarna Perssons skafferi. Har du inte köpt den än kan du klicka hem den här.


Är du nyfiken på hur du kan använda örter i din vardag? Nu håller jag ett retreat den 7 Maj där jag delar med mig av min kunskap om hur du kan använda örter i din mat, som medicin, i naturlig hudvård mm. Dessutom njuter vi av att äta god växtbaserad lyxig lunch, raw fika och avslutar dagen med bastu och kalla bad.

Låter detta spännande? Jag har ett par platser kvar, vill du anmäla dig kan du göra det här.


 


 

Recept


Blommig Forsythia sirap

Jag försöker att minimera användandet av raffinerat socker och gillar mer att använda honung eller agavesirap. Så beroende på vad du gillar bäst kan du använda vilken produkt som i receptet. Eftersom jag har en bikupa i min trädgård och älskar honung är det mitt självklara val. Honung innehåller så många näringsämnen och ger en fin sötma till den blommiga forsythian.


2 dl Forsythia blommor

1,5 dl kokande vatten

2 dl flytande honung eller Agavesirap


Gör såhär: Plocka av blommorna från kvistarna och lägg dem i en glasburk. Häll på kokande vatten och sätt på lock. Låt stå tills det svalnar i rumstemperatur och ställ in i kylen över natten. Dagen efter filtrerar du blommorna från vattnet och häller det i en gryta. Reducera blomstervattnet till du har cirka en halv dl kvar i grytan. Låt svalna tills ca 40 grader. Häll i honungen samtidigt som du vispar. Låt svalna och häll upp på en flaska med kork. Förvara i kylen där den håller upp till 3 veckor. 


 

Nu har vinden äntligen börjat avta här på slätten och jag ska sätta mig en stund i solen och njuta med en kopp nässelte sötad med en sked av denna blommiga sirap.


Varma kramar


Lindaコメント


bottom of page