top of page

Dagliga rutiner - Self care

Updated: Mar 6, 2021



 

Starta din dag på bästa sätt


Hur startar du din dag? Kanske är det med en kopp rykande kaffe eller te innan du sticker iväg till jobbet. Eller är du kanske typen som är morgonpigg och tar en tidig morgonjogg eller en runda till gymmet. Alla dessa saker är fantastiska sätt att starta dagen på, men är du öppen för att lägga till några fler morgonrutiner? Som ett glas med varmt citronvatten. Citronvatten? kanske du tänker, vad kan det göra för mig? Jag är så glad att du frågar, det och lite fler förslag på fina morgonrutiner tänker jag dela med dig här till dig.


Jag känner att när jag startar min dag på ett fint sätt genom att ta hand om mig själv bidrar det till att resten av dagen blir bra. Genom att göra dessa enkla rutiner skapar jag en skön känsla i både kroppen, själ och sinne. Jag har under många år levt en yogisk livsstil och har praktiserat Ayurveda i min vardag, något som hjälper mig att vara balanserad.


Ayurveda är sanskrit och betyder ”kunskap om livet” det är en tusenårig Indisk läkekonst som har en helhetssyn på människor. Den menar att vi påverkas av relationer, ålder, rutiner, dygnsrytm mm och varje person reagerar på sitt eget unika sätt. Så genom att titta på vad vi äter, på våra dagliga rutiner, val av livsstil, hur vi motionerar, yogar och mediterar, justerar och kanske lägga till enkla saker i vår vardag kan vi hitta balans och uppnå hälsa i våra liv.



 


Oil pulling


Det första jag gör när jag vaknar är att ta en sked kokosolja, låta den smälta i munnen och låt den sedan "gnuggas" runt i munnen fram och tillbaka mellan tänderna ca 5-20 minuter. Detta är ett fantastiskt skonsamt sätt att rena munnen från bakterier och beläggningar. Oljan hjälper till att dra ut toxiner och orenheter. Du kan även välja kallpressad sesamoljolja.

Denna Ayurvediska rutin sägs förebygga dålig andedräkt och stärka munslemhinnan. Din mun kommer kännas så mycket renare efteråt, jag lovar!



 


Varmt citronvatten


Genom att dricka ett stort glas ljummet citronvatten på morgonen efter vår långa nattliga fasta hjälper du kroppen att återfuktas. Citronjuicen hjälper till att rensa ut toxiner som kan flyta runt i mag- och tarm och minskar risken för en orolig och svullen mage. Magen kommer tacka dig och spinner som en katt dagen lång. Dessutom innehåller citron vitamin C som stärker ditt immunförsvar och hjälper dig att göra kroppen mer basisk.


Kok upp ca 3 dl vatten, häll i det i ett stort glas tillsammans med 3 dl kallt vatten och citronjuice från en halv citron.



 


Yoga och Meditation


När jag skapar en liten stund på morgonen med yoga och meditation känner jag dess effekter hela dagen. Kroppen känns smidigare och inte så stel och jag har bättre mentalt fokus. Som en del av denna stund tänker jag på 3 saker eller ibland personer som jag är tacksam över i mitt liv. Detta hjälper mig att verkligen uppskatta det som livet ger mig. Yogan och meditationen kan vara allt mellan 5 - 40 minuter beroende på hur morgonen ser ut. Men även de där 5 minuterna är så värt det.












 


Egenmassage med sesamolja


Innan duschen ger jag mig själv liten snabb morgonmassage med en kallpressad sesamolja som gör dunderverk på en torr vinter hud. Är axlarna spända så stannar jag där och trycker på ömma punkter en liten stund. Sedan tar jag sesamoljan med små mjuka masserande rörelser över hela kroppen innan jag hoppar in i duschen. När sedan de varma vattenstrålarna varsamt möter min hud öppnas porerna och sesamoljan kan återfetta huden och går djupt in. Är du modig och vill ha en liten morgonkick sätter du på iskallt vatten ett par minuter för att kicka igång hela systemen. Du får en endrofinkick så stark, att jag lovar att du kan slopa ditt kaffe.

Torka sedan kroppen med handduk och du behöver inte ta någon lotion eftersom sesamoljan redan har gjort jobbet.


 

Redo att starta dagen och möta världen?


Hoppas att du blir sugen på att testa någon av mina morgonrutiner. Ge dem eller den ca 20 dagar så att du hinner känna effekterna av dem.


Känner du att du vill ha mer personligt stöd och tips på hur du kan skapa balans i ditt liv på naturliga sätt erbjuder jag privata hälsokonsultationer via zoom. Då går vi igenom hur du lever och tittar på vad du enkelt kan lägga till för att uppnå optimal hälsa.

Jag vill så gärna stötta dig, Boka här!


Jag önskar dig en fin eftermiddag!



Varm kram Linda

1 commentaire


ranyodris
ranyodris
05 févr. 2022

En hälsosam livsstil har en betydande inverkan på immunförsvaret. Dessutom bidrar strävan att leva ett hälsosammare liv till minskning av kroniska sjukdomar och ökning av energinivåer. Inför goda vanor gradvis. Först vänjer du dig vid den nya maten, börjar sedan träna på morgonen och så vidare. För bättre insyn i detta rekommenderar jag sajten www.campoalegria.org, där man hittar en del bra råd och kommentarer från experter. En gång om året, gör en hälsokontroll, på så sätt kan man upptäcka sjukdomar i tid, när de kan lättast åtgärdas.

J'aime
bottom of page