top of page

Fettisdag och rawfood semla

Updated: Feb 17, 2021 

Jag är egentligen inte en person som gillar semlor. Vita fluffiga bullar med grädde och sötsliskig mandelmassa är inget för mig. Men, det som jag går igång på är att skapa recept som är hälsosamma och som plockar upp alla de där goda smakerna som kardemumma och vanilj som faktiskt en klassisk semla har. Därför skapade jag detta recept på rawfood semlor för många år sedan när jag drev min restaurang Raw Food House i Malmö. Vi hade försäljningsrekord varje år, folk kom långväga för att köpa dessa små delikata bullarna.


Rawfood semlorna är inte bara vackra som små konstrverk, de smakar magiskt gott också med sin lilla bulle som bakas av mandel, zuchini, och gula linfrön, den lagom söta mandelmassan av mandelsmör honung och vanilj och till sist såklart den fluffiga veganska grädden. På bilden ovan har vi gjort några smakvarianter, pistage och hasselnöt och choklad. Men jag tycker faktiskt att den klassiska rawfood semlan är godast. Något jag också gillar är att de är små och lätta och lämnar en längtan efter att ta en till istället för paltkoma.


Vill du laga en läcker variant som inte lämnar något dåligt samvete, testa min rawfood semla! Här bjuder jag på receptet.


 

Recept


Rawfood Semlor


För att göra bullen rekommenderar jag att du använder en torkugn om du har. Har du ingen kan du använda din vanliga ugn men på låg värme ca 50 grader och låta ugnsluckan stå lite på glänt.


Bullen


Ingredienser


4 dl mandelmjöl (eller pulpan som blir över när du gör mandelmjölk)

4 msk malda gula linfrön

3 msk psylimumfröskal

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

1/2 tsk salt


1 msk citronjuice

70 gram dadlar

140 gram (ca 5 cm) skalad zucchini
Gör såhär

Häll mandelmjöl och psyliumfröskal i en skål. Mal linfrön i en kaffekvarn och häll i dem i skålen med kryddorna, blanda förhand. Lägg zucchini, citronjuice och dadlar i en mixer och mixa til en krämig smet. Häll sedan denna smeten över de torra ingredienserna, blanda förhand tills du har en fin deg som håller ihop.


Kanske du behöver justera med mer mandelmjöl om degen känns blöt eller mer citronjuice om den är för torr. Använder du återanvänd mandelpulpa från mandelmjölk är den redan lite blöt och då kan du behöva minska mängden vätska.


Knåda med dina händer och rulla sedan ca 1/2 dl av degen till små bollar. Lägg dem på din torkbricka, tryck till så att de står stadigt och torka i torkugn 42 grader ca 8 timmar eller tills att d känner att de är lite torra på utsidan, de ska inte vara snustorra utan ha en kärna som är saftig.MandelmassaIngredienser


1 dl vit mandelsmör

2 msk fast honung

5 droppar mandelessens

1/2 krm vanilj

En gnutta salt


Gör såhär

Häll alla ingredienser i en liten skål och blanda runt förhand tills du har en tjock kräm.


När din bulle är klar från torkugnen låt den svalna. Skär försiktigt av toppen och gröp ur den lite med en tsked. Fyll på med mandelmassan och spritsa en vispad vegansk grädde. Till sist lägg på locket och strö lite björksocker eller kokos på toppen.  

Hoppas du blir inspirerad att baka dessa små konstverk, dela gärna bilder på fb om du bakar dem, det är alltid så roligt att se era skapelser!Jag önskar dig en härlig Fettisdag!


varm kram


Linda

コメント


bottom of page