top of page

Låt pumpan utanför dörren bli en muffin



 

Nu när Halloween och Allahelgona helgen är över ska snart pumporna utanför våra dörrar bytas ut mot juldekorationer. Det slängs tusentals ton pumpor varje år i onödan som istället skulle kunde avnjutas på olika sätt. Och du som känner mig, vet att jag gillar att ta tillvara på naturens olika skatter på bästa sätt. Därför tänkte jag dela med mig av ett supergott recept på veganska pumpamuffins med en läcker apelsinfrosting här idag. Så istället för att slänga din pumpa, baka dessa goda muffins, jag lovar att du kommer bli så nöjd!


 



 

Recept


Pumpamuffins med apelsinglaze

När hösten smyger på och pumporna är som finast älskar jag att använda dem i båda mat, dryck och desserter. Dels har pumpa en vacker färg som jag gillar men det är en sådan fantastisk grönsak som beroende på hur man kryddar den kan smaka på så olika sätt. I dessa goda pumpamuffins får ingefäran, muskotnöten och kakaonibsen bli fina smakkompisar med pumpan.



Ingredienser


1,5 dl aquafaba (Vätskan i en burk bönor)

2 msk linfrön

6 msk vatten

1 banan

250 gram pumpa

3 torkade fikon alt dadlar

1 dl havremjölk

5 dl dinkelmjöl

1 dl havremjöl

2 krm vaniljpulver

1 msk kanel

½ muskotnöt

1 tsk gurkmeja

2 msk kakaonibs

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 dl kokossocker



Gör såhär


Sätt ugnen på 220 grader.


Mal linfrön till ett mjöl och häll det tillsammans med vatten i en liten skål, blanda om och låt svälla ca 10 minuter i kylen.


Häll aquafaban (spadet i en burk kikärtor) i en skål och vispa till ett hårt vitt skum. Det ska se ut som vit maräng när det är klart.


Skala och kärna ur pumpan. Dela den i bitar och lägg i blendern tillsammans med bananen, fikonen och havremjölken. Mixa till slät pure.


Häll alla torra ingredienser i en skål och blanda runt. Häll i den rivna ingefäran. Vänd sedan ner pumpapurén i aquafaban, rör runt för hand och till sist de torra ingredienserna. Blanda runt tills allt har blandat sig fint.


Klipp en ruta av bakplåtspapper och tryck ner i en teflon muffinsform, låt bitarna vara så stora att de sticker upp längs sidorna. Vill du inte ha papper runt muffinsen går det även bra att smörja formarna med lite kokosolja.

Häll upp smeten i en teflon muffinsformarna och grädda i ugnen ca 20 minuter. Stick med sticka för att se om de är genombakad.

Låt svalna en helt undertiden du gör din glasyr nedan.


Glasyr

200 gr vegan cream cheese

1 apelsin zest

½ krm vanilj

2 msk flytande honung


Gör såhär

Tvätta din apelsin och använd enbart ekologiska. Riv av det yttersta skalet på apelsinen med ett zestjärn eller på det fina på rivjärnet. Blanda apelsinzest, honung och vanilj i cream cheesen och rör förhand. Häll smeten i en spritspåse och spritsa på dina avsvalnade pumpamuffins. Dekorera med lite mer apelsinzest.



 



 


 



 

De fina bilderna har min kollega fotograf Josefin Widell Hultgren tagit.



Hoppas att du blev inspirerad av att laga mina pumpamuffins, om en vecka kommer det ett nytt recept på vad du mer kan göra med din pumpa, så Stay tuned!


Kram Linda



bottom of page