top of page

Fläderbärsshot med svarta vinbär och ingefära


 

När hösten kommer krypande brukar jag tänka extra mycket på att fylla på med antioxidantrik mat och dryck. Jag gick ut i trädgården igår och hittade fina fläderbär som jag plockade, tömde frysen på de sista svarta vinbären och gjorde denna supershot samtidigt dansade jag loss i köket till "Joy is now" med Snatam Kaur. Kan varmt rekommendera att dansa och laga mat samtidigt!

 
 

Fläderbär


Har du fläderbärsklasar kvar på dina buskar i trädgården? Eller bor nära vilda fläderbuskar i naturen? Grattis! Då är det en perfekt tid att ta dig ut och plocka dessa

c-vitaminrika blåsvarta bär nu! Skynda dig innan fåglarna slukat dem alla och koka denna höstens antioxidantrika hälsodryck!


Fläderbär är väldigt näringsrika och innehåller mycket C-vitamin, fibrer, kalcium, folat, järn och zink. Det sägs att bären både motar och påskyndar redan utbrutna förkylningar och influensor. Jag tar en shot av denna dryck nu varje dag för att stärka upp mitt immunförsvar, dessutom smakar den fantastiskt friskt och härligt. Men precis som rönnbär bör bären vara frostnupna – eller ha legat i frysen någon dag för minska lite av sin beska smak.

 

Recept


Fläderbärsshot med svarta vinbär och ingefära


Ingredienser


5 dl fläderbär

5 dl svarta vinbär

1,5 liter vatten

1 dl honung alt agavesirap

2 msk riven ingefära

2 msk citronjuice


Gör såhär

Lägg fläderbären i frysen över natten för att ta bort lite av den beska smaken. Lägg dem sedan i vattnet och gör ett uppkok. Koka dem ca 5 minuter. Lägg i vinbären, ingefäran och citronjuicen. Mixa med en stavmixer tills bären är finfördelade i vattnet. Låt svalna till ca 45 grader innan du häller i honungen. Blanda igen. Häll sedan allt genom en finmaskig sil. Häll upp bärsaften på rena glasflaskor, fyll dem inte helt utan lämna lite plats om du vill frysa den.


Din supershot kan drickas som den är, koncentrerad eller spädas med vatten och njutas av som en måltidsdryck.


 


 

Färgen på denna drycken är fantastisk! Jag försöker att få i mig så många olika starka färger jag kan under en dag. På så sätt fyller jag på med olika näringsämnen på ett bra sätt.


Hoppas du hittar en fläderbuske i din omgivning och att du hunnit före fåglarna :-)


Kram


Linda


Commentaires


bottom of page