top of page

Flädersaft med björksocker och citronmeliss

Updated: Aug 31, 2020
Att vistas ute i naturen nu är som en vitamininjektion rakt in i både kropp och själ. Jag tror aldrig jag har njutit så mycket av naturen någonsin i mitt liv. Jag passar på att ta många och långa promenader varje dag längs ängarna där jag bor. Det är en väldigt speciell sommar för mig, dels för att vår pandemi härjar i världen och för att jag är nyopererad i ryggen och lever ett väldigt lugnt liv jämfört med tidigare i mitt liv. Jag har alltid haft en känsla av att sommaren liksom "swishar förbi", att agendan är totalt fullbokad med jobb, resor och sociala tillställningar. Men denna sommaren är helt annorlunda, den känns lite som om jag var barn, det där oändligt långa sommarlovet som var svåra att greppa tidsmässigt. Dagar som är oplanerade och bjuder in till spontana möten och upplevelser och en massa härlig matlagning.


 

Jag har en stor trädgård som jag tillbringar näsan alla mina vakna timmar i och denna veckan står min fläderblomsbuske i full blom, så jag tänkte att jag ska bjuda dig på en läcker fläderblomssaft med björksocker och citronmeliss. Björksocker började utvinnas ur finska björkar under andra världskriget. Jag tycker att det är perfekt att söta med som ett bättre alternativ till strösockret. Det är hälsosammare, har lägre GI, kalori- och kolhydratinnehåll. Det bästa är ändå att det smakar och ser ut som vanligt socker och har inga bismaker. Har du svårt att hitta det i din affär kan du beställa det på nätet.


  

Recept


Fläderblomssaft med björksocker och citronmeliss


Ingredienser


1,5 liter vatten

10 ekologiska citroner

10 svarta vinbärsblad

3 citronmeliss kvistar

1,4 liter björksocker

20 klasar fläderblommor


Gör såhär

Skaka fläderblommorna så att eventuella små baggar försvinner. Lägg fläderblommorna i en skål med svartvinbärsbladen och citronmelissen. Häll vatten och björksocker i en gryta, koka upp och rör tills att sockret har löst sig. Skiva en av citronerna och lägg skivorna på fläderblommorna. Juica resten av citronen och häll citronjuicen över fläderblommorna. När sockerlagen har svalnat till ca 50 grader häller du det över fläderblommorna. Lägg en tallrik på och täck med plastfilm så att inte smuts kan komma in. Låt svalna sedan ställer du in den i kylen och låter den stå där 3 dagar.

Filtrera blommorna från saften och häll saften i en gryta. Hetta upp till 85 grader samtidigt som du rör. Låt svalna och häll sedan upp på rena flaskor. Eftersom jag inte använder konserveringsmedel håller saften ca 10 dagar i kylen. Men det går utmärk att frysa och ta fram när du är sugen. Tänk bara på att inte fylla glasflaskorna hela vägen då de kan spricka i frysen, lämna alltid lite plats i flaskan.


Blanda sedan din flädersaft med önskad mängd vatten, ett par isbitar och njut av sommar i ett glas!


  

Som du säkert vet kan du hitta fläder ute i det vilda om du inte har en trädgård. Men det gäller att se upp när du plockar dina fläderblommor. Det finns nämligen två liknande växter som är giftiga – druvfläder och sommarfläder.


Äkta fläder

Den äkta fläderblomman har tillplattade blommor som är vita eller svagt gulaktiga och  har ljusgula ståndarknappar. Blommorna växer i breda knippen vilket gör att du kan ställa kronan upp och ner. Bären är svarta och kvistens märg har en ljus färg. Fläder blommar i slutet av maj till i början av juni beroende på väder och var de växer. Den giftiga, druvfläder blommar mellan april och maj, alltså tidigare än den ätliga och Sommarfläder har röda ståndarknappar och blommar i juni-juli. Så var säker på att du väljer rätt fläder!


 

Hoppas du gillar receptet!


Varm kramLinda


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page