top of page

Johannesört - den gula lilla blomman som gör dig glad

Updated: Aug 31, 2020 

Johannesört


I min örtagård, framför min glada Buddha, står just nu Johannesörten i full blom. Johannesört är en av våra mest väldokumenterade läkeväxter med starka medicinska egenskaper. Örten användes redan i antika Grekland och har sedan dess nyttjats i århundraden i europeisk folkmedicin. Örten har visat sig balansera olika mentala besvär och har även använts som lugnande medel. Johannesört är även känd för att läka tex. insektsbett och brännskador. I dagens medicin används johannesört vid nedstämdhet, lätt till måttlig depression, vid oro och sömnsvårigheter. För att veta att du har en äkta Johannesört tar du blomman mellan tummen och pekfingret och trycker till lite, då ser du att dina fingrar blir färgade mörk bruna, detta är den aktiva substansen hypericin som lindrar kroppens hämmande av signalsubstanser, vilket leder till minskad nedstämdhet.

 

Detta använder jag Johannesört till


Örtte

När solen står som högst på himmeln en varm och solig dag plockar jag Johannesörten ca 10 cm långa stjälkar. Jag buntar ihop dem och hänger dem upp och ner för att torka i rumstemperatur ca 2 veckor. Du kan även plocka blommorna och bladen som på bilden nedan och låta dem ligga på en handduk och torka. När de sedan är helt torra lägger jag buketten i en ren linnehandduk och trycker på den torkade johannesörten tills den blivit smulad i små bitar. Häll sedan örten på en glasburk och förvara i rumstemperatur.


Såhär brygger du ditt Johannesörtte

Lägg 2 tsk av den torkade johannesörten i en tesil. Häll över kokande vatten och låt ditt örtte dra ca 5 minuter. Ta sedan bort örterna och njut av ditt te.

Johannesört hjälper till mot lätt nedstämdhet och lindrig oro. Den har en viss fördröjningseffekt och därför bör du dricka teet varje morgon och kväll i 3 månader innan du känner av effekterna. OBS! äter du någon typ av medicin bör du inte dricka Johannesört då den påskyndar nedbrytningen av läkemedel. Även kvinnor som äter P-piller bör undvika örten.


Johannesörtolja för värkande muskler och leder

Johannesörtolja är en riktig mirakelolja om du frågar mig. Jag har alltid en stor flaska i mitt husapotek och ger ofta både familj och vänner små flaskor när de har skadat sig. Johannesörtolja har genom tiderna också kallats ”gnidarolja” eftersom den lindrar led- och muskelsmärtor. Oljan är dessutom bra som hudvård och vid brännskador då den är både läkande och antiinflammatorisk. Det är väldigt enkelt att göra denna olja själv och den håller i flera år. Oljan luktar inte så gott, men det står man ut med, med tanke på hur fantastiskt läkande den är!


Såhär gör du din egen Johannesörtolja

Plocka endast blommorna en solig dag och lägg dem i en glasflaska. Fyll flaskan med blommor och häll sedan på en ekologisk olivolja. Sätt på kork och ställ din flaska i fönstret ca 4 veckor för att låta solen kyssa oljan med sina strålar. Du vet att din Johannesörtolja är klar när den är mörk röd i färgen. Då filtrerar du bort blommorna och häller tillbaka den på en glasflaska. Förvara den i ditt husapotek och smörj in dig när du har ont i muskler eller leder. Tänk på att oljan färgar lite så att du inte får den på ömtåliga kläder eller linne.
 

Har du ingen Johannesört i din trädgård behöver du inte vara ledsen, det är en väldigt vanlig ört som växer på ängar, i skogsbryn och längs vägkanter i södra och mellersta Sverige. Den bästa tiden för att plocka dem är nu i juli och fram till september.

 Varm kram


Lindaコメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page