top of page

Maskrosen, lika älskad som hatad 
Maskros, de små gula solarna

Lika älskad som hatad är vår gula vän maskrosen som pryder många gräsmattor nu under den tidiga våren. Istället för att svära och kämpa med att försöka utrota detta fantastiska ogräs kan du plocka det och använda i både matlagning och i ditt husapotek.


Maskrosens främsta egenskaper är att den innehåller bitterämen och underlättar matsmältningen. Den är även rik på kalium och magnesium som förbättrar leverns och gallans funktioner vilket är bra avgiftare och utrensare.


När jag ser dessa fina gula små solar går jag ut och plockar. Jag använder gärna hela växten, såväl rot, blad och blomma. Rötterna torkar jag, rostar och maler sedan njuter jag av "fattigmanskaffe", en varm dryck som smakar mustigt och väldigt gott och som förr i tiden under kriget ersatte vanligt kaffe.


 Recept
Maskroste

Ett av de enklaste sakerna för att börja bekanta sig med denna läkande ört är att brygga ett maskros te av maskrosblommor. Maskros te är bra för dig som har matsmältningsbesvär då det lugnar magen, det har även en stark urindrivande effekt. Har du problem med irriterad hud som till exempel akne och eksem är det välgörande att tvätta huden med detta te när det har svalnat.


3 dl kokande vatten

ca 5-6 blommor eller knoppar


Gör såhär

Ut och plocka färska blommor och häll det kokande vattnet över blommorna. Låt det stå och dra ett par minuter. Drick som det är eller söta med lite honung. 

Recept
Maskrossallad med Vitlöksstekta blomknoppar och pestovinägrett

Här delar jag ett populärt recept från min bok Systrarna Perssons skafferi. Hoppas du gillar denna färgsprakande sallad!


Ger 2 portioner


Ingredienser


3 dl blandat bladgrönt som machesallad, spenat och maskros blad

1 dl cocktailtomater

5 cm gurka

1 dl maskrosknoppar

1 msk rapsolja

1 vitlöksklyfta

En nypa salt

½ dl gula maskros blomblad

2 msk syrade grönsaker


Gör såhär

Låt de späda maskrosbladen ligga i blöt i kallt vatten ca 20 minuter för att minska den bittra smaken. Skölj även de övriga salladsbladen och lägg dem med maskrosbladen i en salladsslunga. Slunga salladen torr. Dela cocktailtomaterna och gurkan i små bitar och lägg ihop till en sallad. Plocka av de gula blombladen och lägg dem över salladen. Ta sedan maskros knopparna och fräs dem lätt i rapsolja, vitlök och lite salt. Låt dem svalna en aning och lägg dem sedan överst på salladen. Häll över maskros pesto vinägretten.


Pesto vinägrett

Ger ca 1 dl


Ingredienser


1/2 dl solrosfrön

1 dl färsk basilika

½ dl vatten

1/2 dl Olivolja

6-8 st maskros blad

I vitlöksklyfta

En nypa salt

En nypa svartpeppar

1 msk äppelcidervinäger


Gör såhär

Lägg maskrosbladen i vatten ca 20 minuter, torka dem sedan i en salladsslunga. Lägg sedan alla ingredienser i en blender och mixa till en vinägrett. Häll vinägretten över salladen. Överbliven vinägrett håller ca 1 vecka i kylen. 

Den vanliga maskrosen Taraxum officinale, har följt oss människor och etablerat sig nästan överallt där vi brukat jorden. Visst går det att hålla bestånden nere, men inte att utrota dem helt. Så mitt tips är att sluta se dem som din fiende utan se dem istället som en stor tillgång. Så mycket gott och hälsosamt du kan njuta av denna växt!Kram Linda
Comments


bottom of page