top of page

Plommon och äppelchutney med kokossocker, ingefära och chili 

Förutom i en kram från mina barn eller från min älskade känner jag mig mest jordad och lycklig när jag får stå i mitt kök och skapa matmagi. Känslan att tassa ut i min prunkande trädgård under denna enormt generösa säsong och plocka korgar fulla av olika frukter, bär, grönsaker och örter för att sedan gå in i köket och laga god mat kan inte nog beskriva min lycka.

 

Jag känner att hösten börja knacka på lite mjukt även om sensommarens soliga dagar ännu förgyller med sin värme. Det är något magiskt med just hösten och att skörda de där plantorna som du har vårdat sedan de var ett litet frö. Där de låg i din hand innan du petade ner dem i jorden. De solvarma tomaterna smakar aldrig så gott som de du själv odlat.


Idag gick jag ut i min trädgård och plockade plommon, äpple, chili och massa goda örter för att sedan ställa mig i köket och laga en god chutney. Jag älskar att ha chutney som tillbehör till allt möjligt, en enkel risrätt, topping i en härlig höstsoppa eller varför inte servera en klick på ett frökex till kräftskivans försnacks.

 
 

Plommon och äppelchutney med kokossocker, chili och ingefära


Ingredienser:

750 gram plommon

250 gram äpple

250 gram rödlök

1 röd chili

6 vitlöksklyftor

3 msk riven ingefära

nypa svartpeppar

1 msk gula senapsfrön

100 gram ca 2,5 dl kokossocker

1 dl äppelcidervinäger

1 msk salt

½ msk gurkmejaGör såhär: Kärna ur plommonen. Skala och kärna ur äpplena. Skala löken och skär i tunna skivor. Lägg detta tillsammans med övriga ingredienserna i en gryta och koka chutneyn i ca 30 minuter under omrörning. Ta en potatispress och mosa tills önskad konsistens. Rengör dina glasburkar och fyll på med den varma chutneyn. Låt svalna i rumstemperatur och förvara dem sedan i kylen. Håller ca 1 månad.

 
 

 

Att ta tillvara på sensommarens godsaker hjälper mig att minnas den här ljuvliga sommaren. Den härliga känslan när jag till vintern tar fram min lilla chutney och känner plommonens sötma. Jag ser det lite som att bjuda ner naturens skatter i mina små burkar och ge dem lite smakkompisar att leka med så att de tillsammans kan få spela huvudrollen vid våra måltider långt in på vintern.


Kram


Linda

Comments


bottom of page