top of page

Rawfood och Pad Thai sallad



 

Under 8 år drev jag Raw Food House i Malmö. En restaurang där kärleken för de finaste växtbaserade råvarorna var centrum. Med kreativitet och en kärlek till växtriket tillreddes maten så att den skulle smaka fantastiskt samtidigt som den ska vara full av näring när den kom på mina gästers tallrikar. Det var mycket fantasi och glädje som låg bakom maten, men även en passion och skaparlust som fick ge rätterna dess karaktär.


Jag ville bidra med ett extra vardagsrum mitt i stan där mina gäster skulle känna sig välkomna att kunna njuta av god, hälsosam och spännande mat, få inspiration och kunskap om växtbaserad mat och få möjlighet att träffa likasinnade. När jag tänker tillbaka på tiden blir jag varm i hjärtat av tanken på alla underbara gäster som kom, alla fina möten och hur vi tillsammans skapade detta gröna rum på Friisgatan mitt i stan.


 

Min receptsamling Rå mat. Fotograf Peter Westrup

 

2015 skrev jag min första bok Rå mat där jag delar många av mina favoritrecept. Längre ner delar jag en av storsäljaren genom tiderna, Pad thai sallad med krämig jordnötssås, detta recept delar jag längre ner med dig.



Vad är Rå mat?

Enkelt uttryckt är Rawfood ren och rå mat i sitt naturliga tillstånd. Mat som vi människor är byggda för att äta och som vi har ätit sedan lång tid tillbaka då vi gick och samlade färska grönsaker, frukt, nötter, bär och frön som växte vilt. Vi åt det rått så som naturen erbjöd det.


Genom att äta levande spirande mat blir våra kroppar levande och spirande, livsandarna vaknar.


Råvarorna som är kärnan i det råa köket är hämtade från växtriket. Grönsaker, rotfrukter, frukt, groddar, nötter, frön, bär, alger, svamp, örter, kallpressade oljor och superfoods utgör basen i detta kök. Valet av råvaror är viktigt. Ekologiskt, biodynamiskt, närodlat och i säsong är alltid i fokus när vi väljer våra råvaror.


Det råa köket är fritt från mejeriprodukter, gluten, raffinerade kolhydrater, tillsatser, raffinerat socker och animaliskt protein. Den råa maten tillreds varsamt och hettas upp till max 42 grader. Detta för att bevara enzymer, vitaminer och mineraler och framförallt livskraft i råvarorna så att vi kan bättre tillgodogöra oss dem när vi äter dem.


Naturen är så fiffig och underbar. Om du tänker dig att du håller en solmogen tomat i din hand, tittar på den, doftar och känner på den. Här är allt paketerat och klart, miljövänligt och hälsosamt. I tomaten finns enzymer som du behöver för att kunna bryta ner näringen och tillgodogöra dig den. Skulle du däremot koka eller steka tomaten försvinner enzymerna till största delen och även mycket av näringsämnen. Då behöver din kropp själv producera enzymerna så att du kan smälta tomaten. Detta är ett stort arbete för kroppen, som den slipper göra i samma utsträckning när du äter din mat i dess naturliga råa tillstånd.


Eftersom vi inte hettar upp maten i rawfood köket bevaras därigenom även vätskan som finns naturligt i frukt och grönsaker det gör att vi inte behöver dricka så mycket vatten utanför måltiderna utan det är redan paketerat och klart på det mest miljövänliga sätt i råvarorna. Rå mat är alltså naturlig mat som innehåller betydligt mer näring jämfört med kokt eller stekt mat. Därmed ger maten stora hälsoeffekter jämfört med processad, raffinerad mat med tillsatser, E-nummer och konserveringsmedel.


 

Recept


PAD THAI – NUDLAR I KRÄMIG JORDNÖTSSÅS


2 portioner


En grundregel jag har när jag lagar mat är att få med alla smaker: sött, salt, starkt, beskt, surt och umami i en och samma måltid. När vi får alla smakerna känner vi oss nöjda och tillfredsställda efter att ha ätit. Denna Pad thai-sallad uppfyller detta. Jag kan stolt konstatera att människor har rest långväga under många år för att avnjuta hos mig på Raw Food House. Receptet ger ca 1 liter sås och om det mot all förmodan skulle bli något över fungerar den utmärkt som dipp eller lyxig salladsdressing och håller runt en vecka i kylen.


Pad thai-såsen

4 medjool-dadlar

2 msk jordnötssmör

5 st soltorkade tomater

2 ½ dl olivolja

½ dl tamarisoja

½ solovitlök

2 cm ingefära

½ dl agavesirap

2 tsk salt

½ röd chili

½ dl färskpressad citronjuice

1 msk tamarindpasta

Zest från 1 lime

2 ½ dl vatten

¼ tsk cayennepeppar

½ dl vinäger

Thaisalladen

½ dl mororsspiraler

1 dl squashspiraler

½ dl strimlad rödkål

1 dl strimlad vitkål

1 dl strimlad kinakål eller spetskål

3 skivade broccolibuketter

3 msk hackad mynta

3 msk hackad koriander

3 msk hackad basilika

1 dl kelpnudlar

Topping

Kokoschips

Mandel

Äpple

1 Lägg alla ingredienser till såsen i blendern och mixa till en slät sås.

2 Gör spiraler av squash och morot med din grönsaks skärare. Har du ingen använder du din potatisskalare och gör tunna remsor eller din mandolin.

3 Strimla övriga grönsaker tunt med kniv eller mandolin.

4 Lägg kelpnudlar i ett durkslag och skölj med vatten. Låt rinna av.

5 Hacka topping ingredienserna

6 Lägg upp allt i skålar. Vill du servera salladen portionsvis tar du två fyllda nävar grönsaker per person, fyller 1 dl sås över och blandar runt väl. Strö på topping.



Dimman tätnar denna fredagseftermiddagen och jag ska nu tända upp mina adventsstjärnor och mysa med en kopp te framför brasan.


Jag vill önska dig en fantastisk helg och en fin första advent!


Ta väl hand om dig!


kram


Linda

bottom of page