top of page

Rejuvelac, en dryck som ger stark och glad mage

Updated: Aug 31, 2020 

Rejuvelac är en fermenterad dryck full av mjölksyrebakterier som görs på groddat hel vete eller råg. Quinoa fungerar också och går lite fortare att bli klart.

Mjölksyrebakterier gör vår mage både glad och stark, vilket i sin tur stärker hela vår kropp. Nyttiga bakterier till tarmen är något vi behöver tänka på att få i oss via vår kost varje dag på olika sätt som till exempel genom syrade grönsaker, komcucha, rejuvelack och kefir mm.

En glad och stark mage ger en glad och stark kropp.


Rejuvelac smakar lite syrligt och kan enkelt smaksättas med citron och ingefära när den är klar. Jag försöker göra denna dryck varannan månad för att försäkra mig om att jag fyller på de nyttiga mjölksyrebakterierna i min mage och på så sätt stärker mitt immunförsvar. I dessa tider gör jag min rejuvelac mer ofta.


 

Gör din rejuvelack såhär:Denna gången valde jag att använda hel råg. Det är viktigt att använda ekologiska spannmål eftersom bekämpningsmedel kan hämma eller förstöra syrningsprocessen.


1. Lägg 4 dl hel råg i ca. 2 liter kallt vatten över natten. Häll sedan av vattnet i en sil och lägg en fuktig handduk ovanpå. Låt grodda ca 2 dygn. Skölj din råg 2-3 gånger om dagen och låter rinna av. Låt den stå i rumstemperatur inne i rummet, ej i solljus.

Du vet att din råg är färdig groddad och redo att använda när du ser en liten "svans" på rågkornen.
2. Lägg din groddade råg i en stor burk med 4 liter filtrerat vatten och lägg i 4 st russin.

Lägg en tygbit ovanpå och ett gummiband runt så att du hindrar att det ska komma smuts i. Låt stå i rumstemperatur ca 3 dagar. Provsmaka efter 2 dagar och din rejuvelack ska smaka syrligt och när du rör den ska du se små bubblor komma från rågen som går uppåt. Du kan även se lite vitt lager som ligger på toppen av burken, det är inget som är dåligt så länge den smakar gott.
3. När din rejuvelack är klar häller du upp den på rena glasflaskor. Använd en tratt med en liten sil så att du inte får med rågen i flaskan. Nu kan du smaksätta din färdiga rejuvelac med det du önskar. Mina favoriter är mynta, citron, ingefära, maskros, spirulina. Bara lägg smaksättningen i flaskan, sätt på lock och förvara den i kylen upp till 10 dagar.


Drick ca 1/2 dl rejuvelac morgon och kväll. Märker du att du blir lite lös i magen minskar du dosen de första dagarna och trappar sakta sen upp igen.


4. När första satsen är klar kan du bara enkelt plocka bort de gamla russinen, fylla på nytt vatten och lägga i 4 nya russin. Låt den stå ca 1 dygn så har du en helt ny sats till av samma gryn. När sedan denna är klar rekommenderar jag dig att slänga rågen till fåglarna eller på komposten.


 


 

På bilden ovan har jag smaksatt min rejuvelac med jordgubbar. En riktig somrig variant som jag varmt kan rekommendera.

 


Känner du att du är sugen på att lära dig mer om fermentation, syrning och pickling?


I min engelska online kurs Become your own raw food chef får du ta del av min gedigna kunskap i detta område. Hur du lyckas och vilka råvaror du kan förädla på detta fantastiska sätt. Du får lära dig att göra din egen kombucha, surkål, pickla olika grönsaker och få recept och tips hur du gör fantastiskt god Koreansk Kimchi.


Föllj länken och läs mer: https://www.lindapersson.com/plans-pricing


 

Jag önskar dig en fin dag!


Varma kramar


Linda


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page