top of page

Så gör du enkelt din egen havremjölk

Updated: Oct 3, 2020


 

Hemma hos mig går det många liter havremjölk i veckan. Jag gillar att ha den till gröten, som bas i smoothien, i pannkakssmeten eller i mitt chagate. Det är både dyrt och tungt att bära hem alla liter från affären, speciellt när det är så enkelt att göra själv. När du gör din mjölk själv vet du vad den innehåller och du behöver inte vara rädd att få i dig onödiga tillsatser som surhetsreglerande medel och annat skräp. Du kan variera den genom att smaksätta den med olika kryddor som vanilj, kardemumma eller kanel. Eller när du är lite godissugen blandar du i lite kakaopulver med en sked honung. Mums!

 

Recept


Havremjölk med mandel


Ingredienser


1 1/2 liter filtrerat vatten

2,5 dl havregryn

1/2 dl mandel (kan uteslutas för nötfri variant. Ta då totalt 3 dl havregryn)

1 krm salt

1 tsk kokosolja (doft och smakfri)


1 daldel för sötare smak. (Kan uteslutas)


Gör såhär:

Har du lite tid så lägg mandeln i blöt ca 3 timmar. Häll sedan av blötläggningsvattnet. Om inte går det bra med ej blötlagda. Lägg alla ingredienser i en blender. Mixa helt slätt tills du ser att allt har mixats sönder och mjölk har bildats. Häll sedan din mjölk i en nöt och fröpåse, alternativt en ren kökshandduk. Filtrera din havremjölk och häll den sedan på en ren glasflaska. Släng inte pulpan som blir över när du filtrerar din mjölk, den kan du använda i din smoothie, gröt, pannkakssmet eller torka det och ha det som ett mjöl. Vet du inte vad du ska använda det till just i stunden går det att frysa in till senare. Förvara din havremjölk i kylen. Mjölken håller ca 3 dagar.

Vid varje servering skaka din mjölk ! 

Nu är det fredag och jag ska lägga mig på soffan och läsa min bok ett par timmar, Petite av Edward Carey (kan varmt rekommendera den). Det känns som om hösten kom samtidigt som det blev Oktober och vad passar bättre då än en bra bok och ett glas hemgjord havremjölk.


Jag önskar dig en fantastisk helg!


Kram


LindaComments


bottom of page