top of page

Släng inte din pumpa!


 

Jag läste någonstans att över hälften av de många miljoner pumpor som dekorerar våra entréer till Halloween slutar i soptunnan, främst för att många människor inte vet hur de ska tillaga dem. Det är så synd att slänga dessa fantastiskt goda frukter (ja, du läste rätt tekniskt sett är det en frukt eftersom en pumpa är en köttig växt som har frön i det och kommer från en blomma) då de är väldigt användbara till så många olika goda rätter. Min favorit just nu är att rosta i ugnen med lite olivolja, flingsalt och färska rosmarin på. Soppa med lite röda linser, ingefära och chili är en annan rätt som jag ofta serverar under hösten. I vår nya bok Systrarna Perssons skafferi har vi skapat en kryddig och krämig Pumpalatte som jag varmt kan rekommendera. Är du sugen på att köpa boken kan du klicka hem den här.

 

Här bjuder jag på ett recept på glutenfria, veganska pumpamuffins. De blev sååå goda! Jag blev särskilt nöjd med höjden och att de är fluffiga och saftiga på samma gång. På toppen, den goda friska apelsinfrostingen blev pricken över i:et.


Recept


Pumpamuffins med apelsinfrosting


När hösten smyger på och pumporna är som finast älskar jag att använda dem i båda mat, dryck och desserter. Dels har pumpa en vacker färg som jag gillar men det är en sådan fantastisk grönsak som beroende på hur man kryddar den kan smaka på så olika sätt. I dessa goda pumpamuffins får ingefäran, muskotnöten och kakaonibsen bli fina smakkompisar med pumpan.


Ingredienser


1,5 dl aquafaba (vätskan som kikärtor på burk ligger i)

2 msk linfrön

6 msk vatten

1 banan

250 gram pumpa

3 torkade fikon alt dadlar

1 dl havremjölk

5 dl dinkelmjöl

1 dl havremjöl

2 krm vaniljpulver

1 msk kanel

½ muskotnöt

1 tsk gurkmeja

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 dl kokossocker


Gör såhär

Sätt ugnen på 220 grader.

Mal linfrön till ett mjöl och häll det tillsammans med vatten i en liten skål, blanda om och låt svälla ca 10 minuter i kylen.

Häll aquafaban (spadet i en burk kikärtor) i en skål och vispa till ett hårt vitt skum. Det ska se ut som vit maräng när det är klart.

Skala och kärna ur pumpan. Dela den i bitar och lägg i blendern tillsammans med bananen, fikonen och havremjölken. Mixa till slät pure.

Häll alla torra ingredienser i en skål och blanda runt. Häll i den rivna ingefäran. Vänd sedan ner pumpapurén i aquafaban, rör runt för hand och till sist de torra ingredienserna. Blanda runt tills allt har blandat sig fint.

Klipp en ruta av bakplåtspapper och tryck ner i en teflon muffinsform, låt bitarna vara så stora att de sticker upp längs sidorna. Vill du inte ha papper runt muffinsen går det även bra att smörja formarna med lite kokosolja. Häll upp smeten i en teflon muffinsformarna och grädda i ugnen ca 20 minuter. Stick med sticka för att se om de är genombakad. Låt svalna och blanda frostingen nedan.


Frosting

200 gr vegan cream cheese

1 apelsin zest

½ krm vanilj

2 msk flytande honung


Gör såhär

Tvätta din apelsin och använd enbart ekologisk. Riv av det orangea skalet med en liten zest eller på det fina på rivjärnet. Blanda honung och vanilj i din cream cheese och rör runt förhand. Häll smeten i en spritspåse och spritsa på dina avsvalnade pumpamuffins. Dekorera med lite mer apelsinzest.


 

Har du en pumpa som står lite ledsen utanför dörren, ta in den och ät upp den!


Ha en skön kväll!


Kram


Linda


bottom of page