top of page

Svartvinbärsmarmelad med chiafrön och lavendel

Updated: Aug 31, 2020 

Svarta vinbär som även brukar kallas "Nordens superbär" är enormt rika på C-vitamin. Förr i tiden användes svartvinbärssaft som "stärkande medicin", för att förebygga förkylningar.


När jag var barn och sprang och plockade bär i farmor och farfars trädgård hela sommaren hörde inte de svarta vinbären till favoriterna. Då var det endast de röda vinbären som mosades med socker och åts rårörda, de svarta lämnade vi snällt kvar till farmor som gjorde god saft på dem. Som tur är utvecklas smaklökarna med åren och idag tycker jag att de svarta vinbären är de som har godast smak och mest spännande karaktär. Dessutom vet jag ju idag hur fantastiskt hälsosamma dessa små bär är.


Fantastisk fakta om svarta vinbär


Höga halter av vitamin C – 100 gram bär ger nästan tre gånger dagsbehovet


Rika på vitamin K, som är nödvändigt för blodets koagulering och påverkar dessutom bentätheten.


Kalium som är ett mineral som vi bland annat behöver för vår muskelfunktion, normalt blodtryck och till nervsystemets normala funktion.


Vitamin E, som finns i frukt och grönsaker med starka färger och som även den är en antioxidant som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress.


Folat är en vitamin som bland annat bidrar till normal blodbildning och till att minska trötthet och utmattning.​

 

Förutom att njuta av svarta vinbär på frukosttallriken, i smoothien, infryst som isbitar, som topping i mina sallader, i desserter och saft gillar jag att koka marmelader på den. Det är ett perfekt bär att just göra marmelad då den innehåller mycket pektin, vilket gör att det blir naturligt en fin konsistens på marmeladen. Här delar jag ett härligt somrigt recept på svartvinbärsmarmelad med lavendel och chiafrön. Som sötning har jag använt agavesirap eftersom jag gärna undviker socker så mycket jag kan. Har du ingen agavesirap kan du även använda honung, vänta då och lägg i den tills marmeladen är avsvalnad då bevaras de nyttiga ämnena i honungen. Tänk även på att marmeladen håller max 3 veckor i kylen då den är utan konserveringsmedel.


 


 

Recept


Svartvinbärsmarmelad med chiafrön och lavendel


Ingredienser


1 liter svarta vinbär

1 dl agavesirap alt. honung

1 krm vaniljpuver eller 1/2 vaniljstång

6 st färska lavendelblommor

1 dl vatten

5 msk chiafrön


Gör såhär: Lägg alla ingredienser utan chiafröna i en gryta och kok under omrörning 10 minuter. När du ser att marmeladen är ihopkokt och en del av vinbären har mosats stänger du av plattan och häller i chiafröna. Blanda väl och låt svalna en aning innan du häller upp marmeladen på väl rengjorda burkar. 

Att plocka bär för mig är som att ge själen ro att bara vara en stund, att bli ett med naturen. Ett perfekt tillfälle att landa i nuet och uppleva sommaren fullt ut.


Nu är det fredag och en härlig helg står för dörren, jag hoppas på lite sol och sommarvärme och såklart tid i köket för att skapa mat.


Jag hoppas att du får njuta av din helg, fyll den med det som gör din själ glad!


kram Linda

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page