top of page

Täppans Ringblomssalva 

Ringblomma - Calendula officinalis,


Nu står ringblommorna som små vackra solar i min köksträdgård och vajar i den ljumma sommarvinden. Om jag måste välja en enda favoritblomma får det bli ringblomman. Dels för dess lite anspråkslösa självklara skönhet och dels för dess fantastiskt helande medicinska egenskaper. Varje år vid denna tiden plockar jag min första skörd av ringblommor som sedan ska bli till ringblomssalva. Jag väljer att plocka blommorna mitt på dagen en solig dag när blommorna är som mest utslagna och på så sätt mest kraftfulla.

 


 


 

Ringblomman med kraftfullt innehåll


Ringblomman innehåller en rad spännande ämnen med olika verkningsmekanismer. Den har använts i det naturliga apoteket så långt tillbaka som på 1300 talet. Den gula färgen kommer från karotenoider, samma gula färgämne som förekommer i flera gula och orange frukter och grönsaker. Ringblomman innehåller även eterisk olja, salicylsyra, calendulin och flavonoider. Salicylsyra har antibakteriella effekter och hjälper till att skydda växter mot bakterie- och svampinfektioner. Calendulin är ett bitterämne som anses ha läkande egenskaper och flavonoider är en grupp av antioxidanter som hjälper till att skydda celler mot angrepp från fria radikaler. Ja, du förstår säkert... Alla dessa verksamma ämnen är just vad som gjort ringblomman populär för användning inom naturlig hudvård. Det är därför det är en av mina absoluta favoriter.

 

Ringblomssalva


Alla i familjen och i vänskapskretsen har sin lilla burk av Täppans ringblomssalva stående på sängbordet eller i badrumsskåpet. Det är en populär salva som fler och fler ber om varje år. Jag skulle kalla den "mirakelsalvan" eftersom den kan använda till allting. Bortsett från att salvan verkar djupt mjukgörande kan den även minska besvär i samband med exempelvis klåda, eksem, bett och solbrändhet. Den kan dessutom skynda på läkningen av sår och torrsprickor. Jag älskar att smörja in både torra fötter och händer med den och vissa perioder använder jag den även i ansiktet, då den har en reparerande och läkande egenskap på huden. När barnen var små och kom in med sår tvättade jag dem och satte sedan på ringblomssalva eftersom den innehåller salicylsyran som verkar djupt rengörande och antibakteriell. Det gör att den passar extra bra för personer som har akne eller svårläkta sår. När mycket sol och salta bad gör sig påminda med torr hud som resultat smörjer jag in hela kroppen med denna härliga ringblomssalva efter duschen för att sedan njuta av en mjuk och len hud en lång tid framöver

 
 

Varje år experimenterar jag fram varianter av min ringblomssalva. Förra året var temat kåda. Då jag hittade fin färsk kåda på ett träd en dag när jag var ute i skogen. Den smälte jag ner varsamt i salvan och fick på så sätt en kraftfull antibakteriell salva med ljuvlig doft av skog och kåda. Detta året har jag lagt rosenblad i olja och ska låta dessa blad bidra med dess doft och återfuktande egenskaper. Här kan man experimentera i det oändliga, men nedan delar jag mitt grundrecept på Täppans ringblomssalva, det är enkelt att göra och så underbart att ha i sitt naturliga apotek.


En salva som jag tycker alla borde ha hemma!

 

Recept


Ringblomssalva


Ger ca 10 burkar (10 cl)


Ingredienser


1 liter ekologisk olivolja

ca 30 st ringblommor

1 msk sheasmör (kan uteslutas)

10 droppar eterisk lavendel (kan uteslutas)

2 ark bivax


Gör såhär

Lägg ringblommorna i en glasflaska. Häll på olivoljan, låt oljan täcka blommorna och se till att de ligger under oljan och så lite luft som möjligt i flaskan för att minimera risken att det ska bildas mögel. Ställ flaskan i fönstret, gärna på ett fat du oljan kan expandera när den värms upp av solljuset. Låt den stå i solljuset så att blommornas nyttiga ämnen dra ut i oljan. Det tar ca 1-3 månader. Oljan ska vara orange i färgen, då vet du att den är klar.


Filtrera oljan från blommor genom att hälla dem i en sil. Pressa ut all olja med hjälp av en sked ner i en gryta. Värm försiktigt oljan till strax under koktemperatur. Dela bivaxet i små bitar och lägg i den varma oljan. Rör och lägg i sheasmöret. När allt är smält häll i lavendeloljan. Häll på små glasburkar och sätt lock på. Ringblomssalvan håller ca 1 år.


 


 


 

Hoppas att du blir inspirerad av att testa att göra din egen ringblomssalva. Om du hellre vill köpa en, har jag gjort en stor sats i år så jag har även ett par till försäljning.

Sänd mig då ett mail så skickar jag den till dig!Ha en underbar dag!Kram Linda

Comments


bottom of page