top of page

Tusensköna, vårens första blommor

Updated: Aug 31, 2020 


När våren äntligen är här och solen börjar kikar fram mer och mer, kommer ofta denna lilla blomma upp i våra gräsmattor, Tusensköna . En ofta bortglömd liten ört som är så vanlig i våra trädgårdar att vi knappt ser den. Jag brukar vänta med att klippa mitt gräs tills jag har plockat in en stor skål med dessa fina vår boostande blommor.


  

Tusensköna har använts i naturmedicinen i hundratals år. En gammal folktro är att man skulle äta upp de tre första tusenskönorna man såg direkt på våren. Den som gjorde det var skyddad mot tandvärk resten av året. Jag vet inte huruvida detta stämmer, men vad jag vet är att de nu på våren smakar utmärkt och är goda att äta färska i sallad, men även att torka och ha till örtte.


  

Tusensköna innehåller olika verksamma ämnen som bland annat flavonoider, saponiner, tanniner och organiska syror. Det gör att tusenskönan kan användas som kramplösande, slemlösande, smärtlindrande och hostlindrande ört. Ett annat användningsområde den har använts flitigt till är att läka förlossningsskador.


 

Jag plockar av blommorna och lägger dem på ett fat för att torka i cirka en vecka. Sedan häller jag de torkade blommorna på en glasburk och har dem i mitt husapotek. Ett fint sätt att njuta av blommorna är att koka upp en kopp vatten och lägga i 3-4 blommor, låt det dra och drick sedan och njut!


Så vänta med att ta fram gräsklipparen innan du plockat lite tusensköna!


Varm kramLindaComments


Commenting has been turned off.
bottom of page