top of page

Vår och surdegsfocaccia med ogräs 

I takt med att ljuset kommer spenderar jag mer och mer tid ute i naturen. Det är som att jag inte riktigt kan få nog av de tidiga solstrålarna och fågelkvittret. Att leva i samklang med säsongerna ger mig ett lugn och en skön balans i livet. Det känns som om jag får en naturlig rytm där vinterhalvåret och dess mörker varsamt viskar till mig att det är helt ok att sakta ner, ta det lite lugnt och låta både tankar och kreativitet vila. Att sova mer och vända mig mer inåt och bara vara. För att sedan ett par månader senare känna hur energin stiger i samklang med att dagarna blir längre och allt börjar spira i jorden. Det kan vissa dagar kännas liksom saven som stiger i björken, energi som bubblar och jag känner ett slags lyckorus som bara väntar att få slå ut och ta sig i uttryck i min kreativitet och skaparglädje.

 


 

Jag älskar att ta in naturen i köket och låta den få bli en naturlig del av min kost. Låta de örter, blommor och grönsaker som växer just nu få utgöra den största delen av det jag äter just i den säsongen. Det som också kittlar mig är att använda örter och blommor som kanske inte är så vanliga att ta in i köket. Istället för att gräma mig över maskrosorna som växer i min gräsmatta plockar jag och använder dem på olika sätt. Idag tänker jag dela ett av mina favorit vårbröd, mitt ogräs focaccia med dig, där jag låter det ätliga ogräset spela huvudrollen i detta smarriga bröd.

 


 

Recept


Surdegs focaccia


Dag 1

1/2 dl rågsurdeg

1/2 dl rågmjöl

1 dl dinkelmjöl

1,5 dl ljummet vatten


Blanda ihop förhand i en skål och sätt plast över. Ställ på ett varmt ställe över natten, ex på ett varmt golv eller ovanför kylen.


Dag 2

Surdegsstarten ovan

2 tsk torr jäst

3 dl vatten

3 msk olivolja

2 tsk salt

9 dl dinkelmjöl


Ogräs till dekoration


Ramslök

Ramslöksblommor

Maskros Blomma

Tusensköna

Nässlor

GräslökGör såhär

Blanda alla ingredienser för dag 1 i en skål, lägg på lock och ställ varmt över natten.

Dag 2, Häll surdegen och övriga ingredienser i en degblandare och kör degen 10 minuter. Degen ska vara lös i konsistensen. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa 3 timmar.

Ta fram en plåt och häll ca 1 msk olivolja på plåten, smörj runt. Häll sedan degen på plåten och jämna ut den över hela plåten. Lägg en handduk på och låt jäsa 2 timmar till.

Värm ugnen till 200 grader.

När du ser att degen har rest sig lite på plåten, tryck till med fingerspetarna jämnt fördelat över ditt bröd. Ringla ca 1 msk olivolja över, strö lite flingsalt över. Dekorerar sedan med ditt vår ogräs på ditt bröd. Baka i ugnen 20 minuter.


 


 

Vill du läsa mer om mig och få mer inspiration på fler vårrecept hittar du det i det senaste numret Allt om trädgård Fixa. De fina bilderna har min kollega Josefin Widell Hultgren tagit.


Gillar du recepten tryck gärna på gilla och dela gärna i dina kanaler!
Kram LindaComments


bottom of page