top of page

Våren spirar och saven rinner till

Updated: Apr 12, 2022 

Nu är det tid för en av årets höjdpunkter om du frågar mig, Björksavstapning!


När tjälen släpper taget om marken och precis innan lövsprickningen då är det dags att tappa björken på björksav. Denna fantastiska hälsoelexir som oftast finns runt vår husknut står där och väntar på oss. En dryck som vi under århundranden har druckit på våren då den så fint fyller på våra näringsdepåer efter den långa vintern.


I dag är det en uppskattad hälsodryck och något som man använder flitigt inom naturlig hår och hudvård. Den brukar kallas Sveriges kokosvatten. Det har även sagts att vill du bli kvitt din pollenallergi ska björksav kunna hjälpa dig med det. Björksaven är sprängfylld med näring och innehåller bland annat sockerarter, C-vitamin, proteiner, enzymer och en mängd olika mineraler och spårämnen som kalium, kalcium och magnesium. Dessutom innehåller den björksocker som är bra för tänderna. Frågar du mig tycker jag att den har en lite mild angenämt söt smak.


Jag väljer att dricka litervis björksav under denna korta period, helst naturell för dess goda smak, men jag använder även den som bas i smoothie. Den håller ca 1 vecka i kylen innan den surnar. Får jag något över så ger jag bort till min familj och vänner. Mot slutet av tappningen fyller jag även gamla petflaskor och fryser in dem. Dessutom gillar jag att göra björksavsbubbel. En slags björksavs-champagne som är magiskt god. Receptet hittar du i min bok Systrarna Perssons skafferi.


 


 

Många tror och tänker att det är svårt att tappa björksav, men det är busenkelt.

Här nedan ger jag dig lite tips


Att tänka på när du tappar din egen björksav

Du behöver:

Din egen björk eller fråga markägaren om lov då det inte ingår i allemansrätten.

Ett 6-10 mm borr

Borra hålet ca 120 cm upp längs stammen lite snett uppåt men rakt in i trädet.

Ett träsugrör eller en liten slang som passar i hålet du borrat.

En glasburk. Är det stor risk för frost använd inte glas då burken kan frysa sönder.

Ett snöre att binda fast burken med runt stammen.


Borra ett litet hål i björkens stam som är ca 2 cm djupt. Knyt fast burken under hålet och var observant då saven börjar droppa meddetsamma. Tryck in ett sugrör eller en slang i hålet och led ner det i burken. Håll koll på burken då den snabbt kan bli full.


Du kan tappa sav ett par veckor, men avsluta när du ser att bladen slagit ut. När du är klar med tappningen tälj till en träplugg som du kan slå in i hålet för att stoppa saven från att rinna.


Glöm inte tacka trädet för denna fina gåva.


  

Förutom att du kan dricka björksav som det är kan du använda den som bas i goda smoothies. Här kommer recept på en björnbärs smoothie från min senaste bok Systrarna Perssons skafferi.


  

Recept


Björksav smoothie med björnbär


När vi laborerade fram detta smoothie recept grävde vi långt ner i frysen efter den sista burken med vilda björnbär som vi plockade i somras. Björksav smoothie toppad med husets bipollen, Hallelujah!


Ger 2 glas

Ingredienser:


2 mjuka päron

5 dl björksav

2 dl björnbär


Toppa med bipollen


Gör såhär

Lägg alla ingredienserna i din blender, mixa tills du har en slät smoothie.

Toppa ev med bipollen. 

De fina bilderna har min kära syster Malin Persson tagitBlev du inspirerad av mitt inlägg, låt mig gärna veta genom att tagga mig i dina inlägg på ex instagram eller FB!Låt våren spira och hoppas du spirar med den!


kram Linda

Komentáře


bottom of page