top of page

Fermenterad sweet chilisås med mango recept från en glad "surtant" 

Fermenterad sweet chilisås


Min relation med chili är faktiskt inte helt okomplicerad. Jag kan avslöja att vi är på en "resa" jag och chilin. I hela mitt liv har jag sagt nej tack till stark mat, jag kunde faktiskt få lite smått panik om jag fick in stark chili i munnen som fullkomligt förlamade mina smaklökar och fick svettpärlorna på näsan att börja rinna. Men efterhand som åren går har vi blivit mer och mer polare. Jag kan idag uppskatta mat som är kryddad med chili, men jag vill gärna ha den i gott sällskap gärna med lite söt mango och en touch av syrlig fermenterad pikant smak, då snackar vi, jag och chilin och gillar varandra starkt!


 


 

Denna fermenterade sweet chilisås är något av det mest smakrika recept jag någonsin har skapat faktiskt och jag är sjukt nöjd med resultatet. Den är såklart stark med sin intensiva hetta av chili, men har en ljuvlig balans i hela sin smaksymfoni. Det jag gillar med mat är att jag vill att de ska ha hälsobringande effekter och balansera och fylla kroppen med olika näringsämnen (du som följer mig vet säkert detta redan). Jag älskar tanken att mat ska vara gott, men även göra gott. Så nu kommer jag vara generös med chilisås i min matlagning framöver eftersom denna såsen förutom alla antioxidanter både innehåller nyttiga bakterier från fermenteringen och en massa vitaminer och är sååå GOD!

 


 

Recept


Fermenterad sweet chilisås med mango


Ingredienser

30 st röda chilipeppar

4 st färska mango

5 st vitlöksklyftor

2 st rödlökar

4 cm färsk ingefära

2 liter vatten

4 msk salt utan jod


1 1/2 dl honung eller kokossocker (tillsätt efter fermenteringen)

1 dl äppelcider vinäger (tillsätt efter fermenteringen)


Gör så här

Skölj chilin, dela i stora bitar och kärna ur. Skala och dela rödlök och mangon i bitar. Skala vitlöken och ingefäran, dela även dessa i små bitar. Kok upp vatten och häll i salten, rör om och låt svalna. Lägg alla råvaror i en stor glasburk med knäpplock, varva dem så att det ligger lite blandat. När saltlagen svalnat häll det över alla råvaror i burken. Sätt ett litet glas eller något annat överst i burken så att vattnet täcker alla råvaror. Det är viktigt att inte mangon eller chilin får kontakt med syre utan att de är under vattnet så att de inte börjar mögla. Låt burken stå i rumstemperatur 2-3 veckor så att fermenteringen sätter igång.


Sila sedan av vätskan ,men spara den. Mixa chilin och mangon i en blender helt slät och späd till önskad konsistens med vätskan. Tillsätt sötningen och äppelcidervinäger. Häll på flaskor. Låt chilisåsen stå svalt och mogna i kylen, gärna en månad eller längre.


Supergod sås som den är eller som smaksättare i grytor och soppor, till wook eller nudlar eller som stark dippsås.

 

Online kurs Syrat och Picklat


Gillar du också att äta syrad, fermenterad och picklad mat men vet inte hur du ska komma igång att göra det själv? Imorgon håller jag en onlinekurs där jag berättar hur du gör steg för steg och de viktiga sakerna att tänka på för att lyckas. Anmäl dig här, det kostar endast 110 kr och det är en väl värd investering i att lära dig förädlingskonsten att syra och pickla grönsaker. Du får recept på kimchi, surkål och lite annat gott!


Visste du att endast en matsked syrade grönsaker innehåller lika mycket bakterier som en hel liter yoghurt, massor av nyttiga bakterier för magen. Att regelbundet äta syrat hjälper oss att stärka immunförsvaret och hålla oss friska.
 

Varma hälsningar från den glada "surtanten"


Linda

Comments


bottom of page