top of page

Fläderkapris


 

Fläderbusken är så fascinerande tycker jag. Dels kan dess vita blommor ge den sötaste somrigaste saften som smakar så gott en varm sommardag för att sedan fram emot hösten även erbjuda små fläderbär som är så gott att göra kapris av. Idag fick jag just en liten känsla av att hösten faktiskt snart är på väg. Med vind i håret plockade jag idag av de gröna fläderbären på min fläderbuske som vätter ut mot de nyskördade gula sädesfälten.

 

 

 

Jag plockar av klasarna för att sedan sätta mig tillrätta i trädgården för att plocka bort de gröna bären från klasarna. Det tar en liten stund, men jag njuter verkligen av att pilla med detta. Jag brukar använda den stunden till att stanna upp och verkligen känna in naturen, djupandas och bara vara. Dessutom funderar jag på all god mat som jag kommer njuta av med dessa goda små pikanta fläderkapris. Jag tänker mig en god rostad surdegsmacka toppad med en morotshummus, lite stekt zucchini, en syrlig gurksallad och på toppen dessa små salta kapris, Mmmmmm....

 

Recept


Fläderkapris


Ingredienser


3 dl gröna fläderbär (Ca 30 st klasar)


Lagen

1/2 msk salt

1 msk agavesirap eller honung

1/2 dl ofiltrerad äppelcidervinäger

1/2 dl ättiksprit

1 tsk gula senapsfrön

2 lagerblad

3,5 dl vatten


Gör såhär

Pilla av de gröna fläderbären och lägg dem i en finmaskad sil. Skölj med kallt vatten.

Häll dem i en gryta och häll även i en liter vatten, kok i 5 minuter. Häll sedan kaprisen i en silen och skölj med kallt vatten. Häll sedan över fläderbären i en glasburk. Blanda ihop lagen och koka upp. Häll över den varma lagen på glasburken med fläderbären. Sätt på locket. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen eller kallskafferiet. Låt den marinera minst en vecka innan du börjar äta av den. Håller upp till 6 månader i kylen.


 
 

Hoppas du blev inspirerad av detta inlägget. Du kan hitta fläderträd på lite olika ställen, inte bara i trädgårdar utan även i parker, i skogen och längs ängarna på slätten. Visst är det fantastisk med allemansrätten som ger oss möjlighet att få plocka växter även på mark som inte är vår egen, det är en fantastisk gåva som jag är så tacksam över.


Önskar dig en fin dag!


kram Linda

Comments


bottom of page