top of page

Läskande Fläderbloms iste, både antiinflammatoriskt och virushämmande

Updated: Aug 31, 2020 

Nu är fläderblomningen snart över här i södra Sverige så jag passade på att plockade in de sista blomklasarna och några blad för att lägga på tork. Fläder och nypon hör till de förvildade växter i Sverige som oftast kallas för ”den fattiges apotek”. Jag påminner mig själv ofta om hur lyckliga vi är i Sverige som har lyxen att ha hela naturen full av näringsrika växter som vi kan få plocka året om. Själv älskar jag och plocka örter, blommor, rötter, svamp, frukter och bär som jag sedan torkar för att kunna använda resten av året i bland annat örtteer, tinkturer och oljor.


 

Fläder som medicinalväxt


Fläderbusken har sedan länge ansetts hålla onda andar borta, vilket kan förklara dess placering i äldre trädgårdar. Jag blev så glad när jag för ett par år sedan upptäckte att min trädgård har två stora fläderbuskar. Många upplever att de får huvudvärk av fläderns starka doft, vilket kan vara bra att tänka på innan man planterar den för nära sin favorit uteplats eller under ditt sovrumsfönster.


Fläderblomste anses lugnande och stärkande och är dessutom rik på vitamin A, C, och B. Traditionellt har det använts vid problem i andningsorganen i och med att det är naturligt avsvällande hjälper det till att lösa upp slem vilket är bra vid hösnuva och även mot influensa.


Fläderblommor hjälper även till att balansera vätskeansamlingar och ödem, motverkar svampinfektioner, urinvägsinfektioner, huvudvärk, gikt, artrit med mera.


Utvärtes kan samma te användas som kompress för trötta ögon och som ansiktsvatten. Med andra ord är fläderblom en fantastisk medicinalväxt med många positiva egenskaper som jag gärna vill ha i mitt lilla husapotek inför vintern.


 

Såhär torkar du ditt fläderte


Plocka fläderblommorna och fläderblomsbladen en solig fin dag, lägg dem och torka på en örttork eller på ett lakan under 4-5 dagar. Se till att du placerar dem inne i rummet så att inte solljus når dem. Låt dem ligga tills de är helt torra och fnasiga. Lägg dem sedan i varsin glasburk med lock och förvara dem upp till ett år.

 

Såhär gör du ditt fläderte


När du sedan vill brygga ditt goda fläderte tar du 1 fläderbloms klase och 3 blad till ca

1 liter kokande vatten. Lägg i den torkade flädern och bladen i en kanna och häll kokande vatten över, låt stå 4-5 minuter och dra. Drick max 2 koppar per dag för att undvika laxerande effekt. 

Såhär gör du ditt läskande fläder iste


Gör fläderteet enligt receptet ovan och låt svalna till rumstemperatur. Tillsätt sedan 2 msk flytande honung och 1 msk citronjuice, rör om och ställ i kylen ett par timmar. Innan servering lägger du i ett par isbitar och serverar ditt fläder iste väl kyld. 

Igår hade jag och min syster fotografering här till vår kommande bok, Systrarna Perssons skafferi. Vi avslutade vår långa arbetsdag med att basta och när vi behövde svalka ner oss satte vi oss på bänken utanför som vetter ut mot fälten och njöt av denna läskande fläder iste som smakade gudomligt.


Hoppas du ska gilla receptet, teet är lika gott varmt som kallt, det beror ju på hur den Svenska sommaren kommer fortsätta.


Njut av dagen!


kram Linda
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page