top of page

Maskros, bättre att äta upp än att bekämpa!

Updated: Aug 31, 2020
 

Maskrosen lyser upp hela min gräsmatta med sin solgula vackra färg och det gör mig glad. Det är kanske inte så många andra trädgårdsentusiaster som känner det samma, men för mig är maskrosor rena medicinen och istället för att jobba med att utrota dem ur min gräsmatta plockar jag dem, både blommorna, bladen och rötterna och använder i mitt örtapotek.


 


 

Maskros innehåller många näringsämnen, den är rik på kalium och magnesium som förbättrar leverns och gallans funktioner. Dessutom sägs den vara avgiftande och utrensande.


Lite roligt är det att maskrosen heter heter "pissenlit" på franska, vilket betyder kiss i sängen. Det skvallrar om plantans urindrivande egenskaper. Välj att dricka teet på morgonen eller dagen. Jag brukar äta maskrosbladen för dess bittra smak som sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern. Det bittra ämnet i bladen stimulerar både aptit och matsmältning. Samtidigt påverkas bukspottkörteln till att reglera vårt blodsockret. Vi vill ju alla ha ett jämnt blodsocker utan toppar och dalar.


  

Så vad gör du då med denna fantastiska medicinalväxt?


Jag brukar plocka av blommorna och lägga dem att torka i rumstemperatur ca 1 vecka. Sedan lägger jag dem i en glasburk och förvarar dem till vinterns örtte.

Jag tar även blommorna och lägger dem i nyslungad honung som är flytande och gör en "hosthoning" till höstens och vinterns förkylningar. En fantastisk slemlösande honung som lenar fint med sina antiseptiska egenskaper.


Min senaste kombucha blev smaksatt med maskrosblommor


Maskrosbladen plockar jag och lägger i min smoothie eller i min sallad.


Rötterna tar jag upp ur jorden, tvättar och torkar i ugnen på låg värme ca 120 grader i ca 30 minuter. Sedan mixar jag det till ett pulver och gör ett maskroskaffe av. Underbart gott!


 


 

Jag önskar dig en underbar helg!


Passa på och gå ut och njut av vårens alla gåvor, allt ifrån solgula rapsfält till maskrosorna på gräsmattan. Jag tycker att detta är den vackraste tiden på året, så njut!


Kramar


LindaComments


Commenting has been turned off.
bottom of page