top of page

Min gröna resa och en krämig hummus 

STARTEN PÅ MIN GRÖNA RESA


Jag har så länge jag minns varit fascinerad av mat och hur den påverkar mig både fysiskt, men även mentalt. Som tonåring plågades jag av stor ohälsa med blödande magsår och sår på tarmen. Jag pluggade på Malmö högskolan och hade svårt att fullfölja mina studier på grund av min ohälsa. Jag var oerhört trött, alltid ont i magen och infektionskänslig. Läkarna kunde konstatera mina obalanser och symptom, men kunde inte säga till mig – Gör såhär, undvik detta och ät detta så blir du frisk! Jag kände inte för att börja knapra piller för att “ta bort” symptomen.


Jag ville förstå varför jag mådde som jag mådde och hur jag kunde läka mig själv. Så det första jag började titta på var vad jag åt. Mitt största, och nog det viktigaste beslutet i mitt liv var att sluta att äta kött. Ojdå… men vad skulle då den fattiga studenten äta när det inte serverades falukorv, snabbmakaroner och nudlar i studentlägenheten? Jag började dyka djupt ner i grönsaksdiskarna och fick bekanta mig med många nya råvaror. Jag började läsa om näringslära och vegetarisk mat. En helt ny grön värld öppnade sig för mig. Jag tillbringade mer och mer tid i köket och fick utlopp för min skaparglädje och kreativitet.


Efter 3 månader som vegetarian utan kött hade jag läkt ut mitt blödande magsår, stärkt mitt immunförsvar och kände mig som en frisk, energifull och lycklig människa igen. Det var då jag bestämde mig för att dela denna passion för grön mat med världen och inspirera människor till att äta mer växtbaserad mat för hälsan, men även för vår planet.

 

Foto Peter Westrup


MAT FÖR MIG IDAG


Jag har under åren provat väldigt många olika sätt att äta och olika dieter. Vegetarian, Vegan, high raw vegan, blodgrupps kost mm. Det jag har kommit fram till är att jag inte vill sätta någon etikett på mig själv vad jag är eller inte är. Utan det som känns viktigast för mig att känna efter i min kropp vad jag mår bra av att äta just nu, att öka min lyhördhet inåt och få svaren därifrån. Jag tror inte på dieter, förbud och får inte, de skapar bara begär eller dåligt samvete och så tror inte jag att vi skapar en hållbar hälsa. Utan att verkligen skapa tid för att reflektera och känna efter hur kroppen mår efter en måltid ger oss alla svaren.


Mitt måtto är ” Tänk, lägg till hälsosamma vanor istället för får inte, borde inteVÄXTBASERAT


Växtbaserad mat är för mig både spännande, läckert och kreativt. Det är mat som är fylld av färger, smaker, texturer och näring. Mat som bjuder in till en värld där kreativiteten inte har någon begränsning utan möjligheterna är oändliga och smaklökarna får dansa av glädje. Att äta mer växtbaserad mat måste inte automatiskt innebära att man måste bli vegan, det känner man efter själv om man vill.

För mig är mat kärlek, från frö till färdig rätt och känslan och upplevelsen av att äta gott och mår bra efteråt. Jag försöker att äta så mycket av min mat så naturlig som möjligt. Processad och upphettad mat förlorar mycket av sin näring, därför äter jag mycket rå mat (rawfood) vilket hjälper mig att fylla på vitaminer och antioxidanter på ett effektivt sätt.

 

Foto Malin Persson


BRA START MED SKAFFERIHJÄLTAR


Så hur kommer man igång med att äta mer växtbaserad kost? En bra start är att kolla över dina skafferi och kylskåp och fylla på med bra råvaror. Har du bra mat hemma är sannolikheten större att du äter bra mat. När du är och handlar rekommenderar jag dig att alltid läsa ingredienslistan. Välj bort råvaror med lång lista och köp mest av råvaror med ingen innehållsförteckning alls, dvs. säsongens grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, svamp, örter mm.


I MIN KYL FINNS DET ALLTID


Förutom massor av säsongens grönsaker, rotfrukter och frukt försöker jag även ha: jordnötssmör, tahini, någon dipp som tex. hummus, vegansk fetaost, ingefära, citron, syrade grönsaker, kimchi, picklade grönsaker, miso, kombucha, vitlök, vegetarisk buljong, avokado, oliver och dijonsenap.


I MITT SKAFFERI FINNS DET ALLTID


Raw lökbröd, frökex, quinoa, alger, bovetemjöl, kelpnudlar, baljväxter i massor både på burk och torkade, linser, linfrön, havregryn, torkad svamp och torkade örter, hel bovete, nötter, fröer, kokosolja, olivolja, glutenfri pasta, gojibär, russin, chiafrön, havremjölk, krossade tomater, honung, kokos och kokossocker.


 


RECEPT

KRÄMIGASTE HUMMUSEN


Som jag skrev tidigare så har jag alltid någon god dipp i kylskåpet och här tänkte jag dela mitt favoritrecept på hummus. Har du en sådan dipp i ditt kylskåp lovar jag att du kan skapa fantastiska måltider upp till en vecka. Servera din hummus med rostade grönsaker, som bas i en sallad, som topping på din kvällsmacka eller som sås i din lunchwrap. Variera smaksättningen på din hummus genom att byta ut till olika örter eller lägg i en rödbeta eller spenat så får du dessutom en härlig färg på den.


1 liter torkade kikärtor 3 dl spad från koket ½ citron 2 dl persilja 4 msk äppelcidervinäger 1 tsk spiskummin ½ röd chili 1 ½ dl ljus tahini 2 vitlöksklyftor 3 msk olivolja 1 tsk salt ½ tsk paprikapulver 2 krm cayenne pulver

GÖR SÅ HÄR

Lägg kikärtorna i blöt över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj dina kikärtor väl då det kan förekomma smågrus eller sten i dem. Häll dem i en gryta, fyll på med vatten och lägg i en morot som du delar mitt itu. Moroten hjälper till att göra kikärtorna mer lättsmälta. Kok ca 40 minuter tills dem kikärtorna är mjuka. Stäng av plattan och häll i 1 tsk salt, låt stå ca 5 minuter. Spara 3 dl av vattnet. Häll av resten. Ta ut moroten och ät den till vid sidan om hummusen. Lägg kikärtor och övriga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät hummus. Smaka av och justera efter ditt tycke och smak. Servera gärna din hummus varm vid första måltiden. Håller sedan i kylen upp till en vecka i glasburk eller funkar den även att frysa in. För att få en silkeslen och krämig hummus kan du skala dina kikärtor för hand, detta tar lite tid men kan ibland vara värt det om man gör en lite mindre sats.


Hoppas detta recept kan inspirerar dig. Skriv gärna en kommentar och berätta vad du skulle vilja att jag delar för recept framöver här på bloggen och om du inte gör det redan kan du också följa mig på instagram @rawfoodlinda .


Känner du att du vill ha stöd till att komma igång med en grön hållbar livsstil? Eller vill du ge bort en i julklapp? Jag vill gärna stötta. Boka din konsultation här! Vi ses över skype på säkert avstånd.
Ha en fin dag!Kram Linda

Comentarios


bottom of page