top of page

Nyponmarmelad med kombucha & vanilj


 

Varje höst innan den första frosten brukar jag gå längs strandängarna och plocka korgarna fulla av nypon. Jag älskar nyponets lite blyga mjuka smak. Det är som om den inte vill ta allt för stor plats smakmässigt. Men näringsmässigt är den inte blygsam. Visste du att nypon är väldigt rikt på vitamin C som är viktigt för immunförsvaret.

Dessutom innehåller bären med sin röd-orange färg, ett ämne som heter betakaroten som fungerar som ett förstadium till A-vitamin och omvandlas när kroppen behöver det. Betakaroten kan lagras i underhudsfettet där det tros kunna skydda mot solens farliga strålar och ge huden en fin solbrun färgton, det är ju just vad vi önskar just nu att behålla sommarens solbränna bara lite till.

Som om detta inte skulle vara nog innehåller nypon även galaktolipid som verkar kunna påverka våra vita blodkroppar att röra sig långsammare, vilket i sin tur kan påverka ledrörligheten. Många som testat att äta extra nypon i kosten upplever en förbättring i ledrörlighet och känner sig mindre stela. Min hund Budda börjar bli gammal och stel så jag boostar hans mat ibland med lite av mitt helnyponpulver.

 

 

Väl hemma efter min strandpromenad brukar jag torka de flesta av nyponen för att sedan mala ett helnyponpulver. Jag delar nyponen på mitten, lägger dem i min torkugn och torkar ca 12 timmar tills de är helt torra. Sedan lägger jag dem i min kraftiga blender och mixar till ett nyponmjöl. Detta nyponmjöl brukar jag blanda i min dotters gröt på morgonen under vintern och även boosta våra smoothies med.

 

Recept


Nyponmarmelad med kombucha och vanilj


Jag kan tycka att det kan bli lite långtråkigt att sitta och pilla ur alla kärnor för att göra nyponmarmelader. Nu kommer du nog bli glatt överraskad när jag berättar att du inte behöver det. Nope, bara släng i nyponen, kok, mixa och filtrera i efterhand genom en sil. Så mycket enklare och snabbare.Ingredienser


4 dl kombucha

5 dl strandnypon

3 små äpple

2 nypor vaniljpulver

1 citron

2 dl honung


Gör såhär

Skölj nyponen och ta av bladen på toppen. Lägg dem i en gryta med kombuchan. Skala och kärna ur äpplena, dela och lägg även dem i grytan. Koka ca 10 minuter tills allt blivit mjukt. Mixa med en stavmixer och häll sedan hela nyponmarmeladen i en finmaskig sil med en gryta undertill. Filtrera bort kärnorna genom att trycka och blanda runt med en sked. Släng kärnorna. Pressa juicen från citronen, häll i vanilj och honungen när marmeladen har svalnat en aning. Häll upp på små glasburkar och förvara i kylen upp till 3 veckor.

 

Du som är intresserad av hälsosamma, glutenfria desserter har fortfarande chansen att delta på min rawfood dessert kurs den 28 november 13.00 - 17.00. Du behöver inte ha någon erfarenhet av att laga rawfood innan. Jag kommer att berätta och visa hur du lyckas med att göra dessa läckra bakverk. Du som deltagare sitter och tittar på och såklart provsmaka alla godsaker. Dessutom får du recept på det jag tillagar.

Kursen är coronaanpassad med gott om utrymme. Det hade varit så kul att se dig som deltagare! Anmäl dig idag här.


Jag önskar dig en fin start på november, ta väl hand om dig!


kram Lindaコメント


bottom of page