top of page

Nässelsoppa, grönaste vårboosten!


 

I takt med att våren gör sitt intåg börjar de sticka upp överallt i buskar och snår. De är fulla av näring och om du frågar mig kan du använda dem till typ allting just nu. I soppor, smoothies, te, pajer, pesto, pannkakor och överraskande nog även i dina naturliga skönhetsprodukter, som i ett kittlande body scrub med citron. Ja, jag pratar såklart om de små brännande primörerna BRÄNNÄSSLOR! Det är nu de är som bäst och mest näringsrika med sina späda nya blad.

 
 

Idag tänker jag bjuda dig på ett härligt recept på en nässelsoppa. Frågar du mig är nässelsoppa ett måste för att kicka igång våren på riktigt, ett underbart sätt att fylla på kroppen med både näring och klorofyll.


Plocka så mycket du kan nu ett par veckor fram, torka och frys in och använd dem i din matlagning så mycket du kan. För det har väl inte undgått någon att dessa vilt växande små primörer är extremt näringsrika och innehåller mängder av vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt är nässlor en bra källa för C-vitamin, järn, folsyra och kalcium.

 

Recept


Nässelsoppa med ramslök


Ingredienser


4 små potatisar

2 morötter

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

5 liter nyplockade nässlor

1 tsk vegetarisk buljong

1 buljongtärning umamismak

1 dl färsk ramslök

1 msk olivolja

1,2 liter vatten

En nypa svart peppar

En nypa örtsalt

½ krm muscot


Gör såhär

Tvätta nässlorna noga i vattenbad ett par gånger så att du får bort allt grus, låt rinna av. Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatis och dela i små bitar. Dela morötterna i små bitar. Häll olivoljan i en gryta och fräs lök och vitlök glansig. Tillsätt potatis och moroten. Häll i nässlorna och vattnet samt buljongen och kryddorna. Koka soppan ca 15 minuter och häll den sedan i en blender och mixa slätt. Servera en klick havrefraiche eller ett pocherat ägg. Drissla lite gott salt och peppar på toppen innan servering.

Avnjut gärna soppan med mitt goda ogräs foccacia.




 


 

Är du sugen på mer inspiration på vad du ska göra med nässla kan du hitta recept i min bok Systrarna Perssons skafferi. Eller komma och lyssna på mig och syrran imorgon på Viken Tomater där vi lagar mat av naturens skatter, snackar hållbarhet & hälsa och signerar vår bok. De fina bilderna har Josefin Widell Hultgren tagit.


Solen skiner här i skåne idag, så ta med dig korgen och trädgårdshandskarna och hoppa i stövlarna och ge dig ut i naturen och plocka Nässlor, de brukar växa närmare dig än du tror!


Trevlig helg!


Kram Linda

bottom of page