top of page

Ramslök och vårens första picknick 

Ramslök en väldoftande grön matta

Ett par veckor innan våren exploderar i grönska passar jag och syrran på att ta oss ut i skogen för att plocka ramslök. Vi packar picknickkorgen full med god mat som vi har med oss ut på skogsturen. En varm soppa på termos är ett måste i korgen eftersom det fortfarande är en kall vår med ena stunden regn och hagel och andra sol och blå himmel.

Väl i skogen kan man nästan lukta sig fram till ramslöksfälten, det är ingen tillfällighet att ramslök har fått smeknamnet skogsvitlök. Den både luktar och smakar som en blandning mellan gräslök och vitlök och är faktiskt släkt med båda. När du väl hittar den i skogen brer den ofta ut sig och täcker marken i en vackert klargrön matta. Det är de gröna bladen jag plockar och äter mest, men alla delarna på ramslöken är både ätliga och goda, från rot till blommor. Väntar man ett par veckor tills ramslöken går i blom kan man även njuta av blommorna i en sallad.


 


 

Ramslök lyfter vilken maträtt som helst med sin pikanta smak. Den är fantastiskt god i all matlagning och det är en krydda vi njuter av hela året då vi passar på att plocka massor av ramslök på våren för att sedan torka och använda i vårt hemgjorda örtsalt. Recept på detta goda ramslökssalt med nässla hittar du här.

 

 

Har du möjlighet att ge dig ut och plocka lite ramslök kan jag varmt rekommendera dig att göra det, använd det så mycket du kan i din matlagning! Jag lovar att du kommer att uppleva härliga smakupplevelser.


 

Här ger jag dig ett av mina senaste ramslöks recept på en supergod vegansk majonäs. Du kan använda den till rostade grönsaker, som lyxigt pålägg på mackan, på din burgare eller som dipp till dina grönsaksstavar. Håller i kylen ca 6 dagar.


Vegansk Ramslöksmajonäs


Recept


1 1/2 dl aquafaba (vätskan från burkbönor ex kikärtor eller vita bönor)

1 1/2 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 1/2 tsk salt

3 dl neutral rapsolja

50 gram Färsk ramslök


Gör så här

Häll aquafaban i en blender. Häll i dijonsenap, vitvinsvinäger och salt. Börja mixa och häll i rapsoljan undertiden du mixar i en fin tunn stråle. Skölj och torka ramslöken och grovhacka den. Lägg den i blendern och mixa slät i majonnäsen. Provsmaka och tillsätt ev. mer salt.

 


 


 

De fina bilderna är från min senaste bok Systrarna Perssons skafferi. Där kan du även hitta en härligt recept på en ramslökspesto. Vill du beställa boken kan du göra det här.Ha en fin vårdag!Kram Linda

Comments


bottom of page