top of page

Raw Glasstårta med jordnötssmör och chokladsås

Updated: Aug 31, 2020



 

Denna lyxiga frysta glasstårta med smak av jordnötter och choklad är en favorit här hemma. Den är perfekt att ha i frysen och bara ta fram när du får oväntat sommarbesök. En krämig, kolasmakande kall rawfood tårta som inte bara smakar ljuvlig, den är även full av näring och såklart tillagad utan socker. En läcker dessert som du kan njuta av med gott samvete en fin sommardag.


Jag använder ett superfood pulver som heter mesquite. Förutom att den hjälper till att hålla blodsockret på jämn nivå över dagen, hjälper den även kroppen att blida serotonin som gör att vi känner oss pigga och glada. Som om inte det var nog smakar den gudomligt, kolaliknande tillsammans med jordnötssmör och choklad. En favorit helt enkelt att ha i både desserter och smoothies.


Detta recept är ifrån min första bok Rå mat och det fina fotot har Peter Westrup tagit.


 

Recept


Glasstårta med jordnötssmör och chokladsås



Botten

3 1/2 dl pekannötter

1/2 tsk vanilj

1/2 tsk salt

1 dl kakaopulver

10 medjool dadlar

1 msk honung

1 tsk vatten

3 msk kakaonibs


Gör såhär: Lägg nötter, vanilj, salt, kakaopulver och kakaonibs i matberedaren och mixa tills nötterna är små bitar. Lägg i dadlar, honung och vatten i de torra ingredienserna och mixa till en degklump. Tryck ut degen i botten på en springform och ställ kallt.


Jordnötsfyllning

7 dl cashewnötter

4 1/2 dl havremjölk

2 dl lönnsirap

2 1/2 dl jordnötssmör

1 msk mesquite

1 msk citronjuice

1/2 tsk salt

1,5 dl smält kokosolja

3 msk lecithin (kan uteslutas)


Gör såhär: Blötlägg cashewnötterna i 3-5 timmar. Häll av i sil och skölj väl. Lägg alla ingredienser utan kokosoljan och lecithin i en blender. Mixa tills du har en slät smet utan några klumpar. Smält kokosoljan och häll i den och lecithinet i smeten, mixa en liten stund tills allt blandat sig. Häll fyllningen ovanpå din botten och ställ tårtan i frysen över natten.


Chokadsås

1 1/2 dl kokosolja

1 msk kakaosmör

1/2 tsk vanilj

1 1/2 dl kakaopulver

1 dl agavesirap

1/2 dl ljummet vatten

1/2 tsk salt


Gör såhär: Smält kokosolja och kakaosmör i vattenbad. Häll det i en skål och blanda i övriga ingredienser, vispa förhand tills chokladen är krämig och glansig. Häll chokladen ovanpå din glasstårta när den kommer från frysen. Dekorera med vackra blommor eller varför inte färska jordgubbar.


Ta fram din glasstårta ca 15-20 minter innan servering och låt den tina lite. Servera gärna med ett gott mynta te eller kombucha.


 


 

Jag önskar dig en underbar helg, fyll den med god mat, fina möten och härliga upplevelser!


kram


Linda

bottom of page