top of page

Syrenerna i full blom, då är sommaren äntligen här

Updated: Aug 31, 2020 

När syrenerna blommar då vill jag bara trycka på pausknappen. Jag bokar av allt jag kan för att vistas i min trädgård så mycket det bara går. Jag har lyckan av att kunna njuta av syrener i alla färger i och runt omkring hela min trädgård. Doften önskar jag att du skulle kunna få ta del av här i min blogg.... Det är en söt, helt makalöst god doft som sprider sig överallt och jag kommer på mig själv att gå runt och andas in denna under hela dagarna. Jag sätter in vaser med dessa ljuvliga blommor i varje rum.

På bilden ovan ser du min yngsta dotter Trulsa. Hon brukar säga -Mamma nu är det vår favoritvecka på året när syrenerna är i full blom.

 

Förutom att njuta av dem både i trädgården och som snittblommor går de faktiskt även att äta. Ja, du hörde rätt! De har en liten söt och blommig ton som passar till många olika maträtter. Förutom att frysa in de små blommorna i iskuber till sommarens läckra drinkar delar jag här två av mina favorit recept med dig, syren björksocker och syren honung. Båda recepten är busenkla att göra och går väldigt snabbt.


  

Recept på Syren björksocker


Ingredienser:

1 dl lila syren blommor som är i full blom (de är de som jag tycker smakar mest)

2 dl björksocker. alternativt kokospalmsocker som du mixar fint i blendern först.


Gör såhär:

Plocka dina syren blommor mitt på dagen och gärna en solig varm dag, då är smaken som bäst i blommorna. Daska blommorna lite i diskbänken ifall något litet kryp skulle finnas i blomman. Plocka av alla små blommor och lägg dem i en skål. Häll över björksockret och blanda runt för hand. Häll sedan upp ditt syrensocker på en fin glasburk, sätt på lock och låt stå i skafferiet ca 2 veckor för att ge smak. Använd sedan som lyxigt socker på ex. din morgongröt, dina helg pannkakor eller varför inte i dina desserter som du önskar en blommig och somrig smak på.

 


 

Recept på Syren Honung


Ingredienser:

3 dl flytande honung eller nyslungad

1 dl syren blommor


Gör såhär:

Plocka dina syren blommor en solig och varm dag. Se till att du plockar dem som slagit ut ordentligt då de smakar mest. Daska blommorna i diskbänken så ev. småkryp trillar ut. Plocka av de små blommorna från blomstjälken och lägg endast de små blommorna i en glasburk. Häll på honungen, blanda runt med en sked och sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur ca 2 veckor. Om du vill kan du sedan filtrera din syren honung genom att först sätta den i ett vattenbad så att honungen blir mer lättflytande och därefter hälla den genom en fin maskad sil. Eller kan du låta blommorna vara kvar och njuta av dem tillsammans med honungen, inget som stör om du frågar mig.

Denna goda syrenhonung är god på nästan allt, de nybakta helg sconesen, ringlat över chiagröten en vanlig tisdagsmorgon, eller varför inte en liten tesked i en kopp varmt örtte.

 


 

Vi har ett par dagar på oss att fortsätta och njuta av dessa fantastiska blommor, ta in stora buketter och fyll ditt hem, använd dem i maten! Snart är de överblommade och det är ett helt år till nästa gång vi får njuta av årets vackraste vecka.Varma kramarLinda


Комментарии


Комментарии отключены.
bottom of page