top of page

Vegansk stekpanna äppelkaka med kolasmak och rosmarin

Updated: Sep 30, 2020

 

Varje höst lagar jag säkert 10 olika varianter av äpplekaka. Jag tycker helt klart att det är den godaste kakan man kan äta när äppleträden ger så generöst med frukt. Som ni nu säkert vet om mig vid detta laget så gillar jag att ersätta det vita sockret och smöret med lite mer hälsosamma ingredienser. Att äta veganska "sockerfria" kakor som ändå smakar sött o ljuvligt är bara så fantastiskt. Då känner jag att jag kan äta äpplekaka typ var och varannan dag och inte endast på helgen eller festen, Mums...

 
 

I min trädgård har jag lyckan att skörda tidiga sommaräpple som jag dessvärre inte vet namnet på, men de är klara i juni och mina favoriter, Aroma, de är så krispiga och fulla med juice. Ett supergott äpple att bara äta rakt upp och ner eller använda i pajer, juice eller göra äpple chips av i torkugnen. Denna hösten ska jag även plantera ett vinteräppleträd har jag planerat så jag kan skörda äpple från tidig sommar till sent in i vintern, vilken lyx!

 

Vegansk stekpanna äpplekaka med kola och rosmarinIngredienser


4 äpple av fast sort

1 dl kokossocker

1 1/2 msk kokosolja (smak och doftfri)

2 nypor flingsalt

1 krm kanel


1 kvist färsk rosmarin


Vegansk smördeg

3 dl dinkelmjöl sikt

1 dl havregryn

1 ½ dl kokosolja (smak och doftfri)

1 ½ dl kokossocker

1 krm vaniljpulver

1/2 tsk salt

1 msk vatten


Gör såhär:


Sätt ugnen på 220 grader.


Gör din veganska smördeg så här:

Häll alla torra ingredienser i en bunke, blanda. Klicka i kokosoljan och massera ihop den med de torra ingredienserna tills du ser att all kokosolja är finfördelad. Häll sedan i vattnet och blanda med händerna till en deg. Ställ i kylen ca 10 minuter för att stelna lite.


Under tiden degen är i kylen. Skala, kärna ur och skär äpplena i tjocka båtar. Repa rosmarinen och hacka fint. Lägg äpple och rosmarin tillsammans med 1 msk kokosolja och 1 dl kokossocker i stegjärnet, fräs på låg värme ca 5 minuter tills äpplena blivit lite karamelliserade men är fortfarande lite krispiga i mitten.


Ta ut din smördeg ur kylen och smula den ovanpå äpplena i stekpannan. Ställ in i ugnen och baka ca 20 minuter. Din äpplekaka ska bli lite gyllenbrun på toppen. Ta ut den och låt den svalna en aning så blir toppen lite krispig samtidigt som de kolastekta äpplena blir sega.


Njut av din äpple äpplekaka tillsammans med havrevaniljsås!


 


 

Smaklig spis!Kram


Linda

Comments


bottom of page